Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Allt trängre för yttrandefriheten i Tunisien

Publicerad: 19 Januari 2007, 13:48

Tunisien har misslyckats med att ta hand om människorätts- och yttrandefrihetsfrågor. Det konstaterar den övervakningsgrupp i vilken bland annat den internationella utgivarorganisationen WAN ingår.


Gruppen, som har 16 medlemmar, vädjar till FN:s tillträdande generalsekreterare Ban Ki-moon att ge den tunisiska regeringen en påminnelse om sina internationella åtaganden när regeringen fortsätter att trakassera författare, journalister och förkämpar för människliga rättigheter.

När Tunisien för drygt ett år sedan var värd för  toppmötet kring informationssamhället sade dåvarande generalsekreteraren i FN, Kofi Annan, att det var ett bra tillfälle för Tunisiens regering att ta sig an frågorna om mänskliga rättigheter, inklusive de som är relaterade till yttrande- och åsiktsfrihet.
Beklagligt nog är situationen för yttrandefriheten i Tunisien lika dåliga om inte sämre  i dag 2007 än den var 2005 säger Carl Morten Iversen, generalsekreterare i norska PEN och ordförande i övervakningsgruppen.

Gruppen vänder sig direkt till den tunisiska regeringen med uppmaningen att sluta förfölja författare, journalister och människorättsaktivister. Den uppmanar också regeringen att omedelbart och ovillkorligt frige Mohammed Abbou, som dömts till tre och ett halvt års fängelse för att i en artikel på nätet ha kritiserat landets president Ben Ali.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.