Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Allmänna handlingar blir offentliga i Chile

Publicerad: 21 Augusti 2008, 11:52

Chile antog för ett par veckor sedan en lag som ger allmänheten tillgång till statlig information och insyn i hur det offentliga fungerar.


Lagen om allmänna handlingars offentlighet har undertecknats av  Chiles president Michelle Bachelet. Den träder i kraft i april nästa år.

Lagen slår fast att varje medborgare har rätt att begära och ta emot information från vilken som helst offentlig institution, statliga företag inkluderade.

En sådan begäran ska kunna framföras utan att skälet för den behöver uppges.

Den statliga institution som får en sådan begäran måste svara inom 20 dagar.  Om svaret är nej ska anledningen till en vägran att lämna ut handlingen skriftligen uppges och ha stöd i lagen. Beslut ska kunna överklagas hos ”rådet för transparens”, en permanent inrättning som består av fyra lagkunniga.

Enligt den nya lagen åligger det också offentliga institutioner att själva publicera väsentlig information på nätet, däribland hur den egna organisationen liksom budgeten ser ut, vilka som arbetar där och vilka kontrakt och överenskommelser som ingåtts.

De nya bestämmelserna har sin upprinnelse i en dom som avkunnats i den mellanamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. I
september för två år sedan gick domstolen mot den chilenska staten till förmån för en enskild person. De uppgifter som hade begärts ut omfattades av vad som gäller internationellt om medborgares rätt at få ta del av information.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.