Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Alliansen gynnades på nyhetsplats

Publicerad: 10 Januari 2007, 06:46

Dagens Nyheter, Expressen, Rapport, Svenska Dagbladet, Metro, TV4s Nyheterna och Göteborgs-Posten tenderade gynna alliansen i valrörelsen, Aktuellt, Ekot och Aftonbladet gynnade socialdemokraterna, v och mp. Det har medieforskaren Kent Asp kommit fram till i den traditionella valanalysen av riskmedierna.


Kent Asp presenterade andra delen av sin valanalys på debattplats i Dagens Nyheter idag. Analyserna av mediernas bevakning av valrörelserna har pågått sedan valet 1979.
”Aldrig någonsin har den borgerliga sammanhållningen skildrats så positivt som i 2006 års valrörelse. Och aldrig någonsin har en socialdemokratisk statsminister skildrats så negativt och en borgerlig statsministerkandidat så positivt.”, skriver han.
Analysen har gjorts på nyhetsmaterialet i tidningar och program. I tendens gav det resultatet:
Allianspositiva
DN +16
Expressen +9
Rapport +8
Metro +7
SvD +7
Nyheterna, TV4 +5
GP +3
S+v+mp-positiva
Aktuellt +9
Ekot +8
Aftonbladet +4
Kent Asp konstaterar också att det inte bara beror på mediernas val att utfallet blev som det blev. Alliansen lyckades såväl hålla samman under valrörelsen, som att få sina valfrågor, om jobben och om skatterna, till de som diskuterades. Socialdemokraterna – med Göran Persson – sa tidigt att jobben inte var en valfråga, en rejäl felbedömning. Dessutom fick de inte kredit för det goda jobbet med ekonomin, som de önskade.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.