Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Alla journalister vill inte till riksmedier

Det inte är givet att de bästa journalisterna finns på de största medieföretagen anser Värnamo Nyheters redaktionschef Lars Alkner. Och att jobba på en lokaltidning mycket väl kan vara slutmålet för karriären.

Publicerad: 15 April 2013, 05:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I den bästa av världar skulle jag hamna på tidningen Sydöstrans lokalredaktion i Sölvesborg när jag blev stor.

Men i stället för en lokalredaktion i Blekinge så sitter han nu i en tv-studio på Expressen.

Citaten kommer från det alltid hörvärda radioprogrammet Medierna som sändes i P1 i lördags. Först konstaterar Expressens stjärnreporter Niklas Svensson att han som ung aldrig kunde drömma om den karriär han gjort. Genom reportern bekräftas indirekt bilden av att det är en lyckad karriär att jobba på Expressen, men inte på en lokalredaktion.

Den underton förmodligen helt omedveten som jag tycker finns i den här passagen av reportaget, är del av en förhärskande attityd i Mediesverige: att alla journalister värda namnet vill jobba på de stora riksmedierna medan de som blir kvar på lokala tidningar och kanaler är de som misslyckats med sina karriärer. Det är en attityd som även vi på lokala medier bidrar till att upprätthålla genom att ibland se ned på oss själva.

Attityden tar sig uttryck på flera olika sätt. Ofta sägs det att lokaltidningar är ett bra ställe att börja på, en bra skola för dem som är nya i yrket. Jag minns särskilt en artikelserie i facktidningen Journalisten som hette Plantskolan, där det skrevs om olika lokaltidningar där kända journalister börjat sina karriärer.

Hela plantskolesnacket ger associationer till en fotbollsklubb i gärdsgårdsserien som producerar talanger till storklubbarna. Liknelsen är inte helt irrelevant, men den bygger på ett par felaktiga föreställningar:

att alla lokaltidningsjournalister vill till en större tidning

att journalister på riksmedierna har mer kvalificerade och mer betydelsefulla jobb än journalister på lokalmedierna.

Nej, alla vill faktiskt inte till riksmedierna. Att jobba på en lokaltidning kan faktiskt vara ett slutmål, en karriär att vara helt nöjd med. Dessutom ställer det andra krav på integritet att skriva om och granska människor som finns omkring dig i din vardag, människor som du möter varje vecka. Det du skriver om får sällan genomslag i hela landet, men det blir desto större lokalt. Lokaltidningarna är en omistlig del av närdemokratin och har ofta större inverkan lokalt än vad en enskild rikstidning har nationellt. Därför går det inte att gradera medier eller journalistjobb på samma sätt som fotbollsklubbar graderas i olika divisioner.

Det är onekligen så att många duktiga lokaltidningsjournalister går vidare till riksmedierna. Storstaden som bostadsort, en större publik och riksmediernas större resurser lockar så klart unga talanger. Men det är inte detsamma som att det alltid är de bästa journalisterna som går vidare. Det är inte heller detsamma som att det är de som går vidare som lyckats i sina karriärer. Vad som är en lyckad karriär är subjektivt. Det skiljer sig från individ till individ.

Niklas Svensson ville någon annanstans än till en lokalredaktion i Blekinge. Han är en mycket duktig journalist och har utan tvekan gjort en väldigt lyckad karriär.

Men många andra journalister vill till en lokaltidning. De gör ett bra jobb, är viktiga för den lokala demokratin och kan ha stort inflytande över agendan i kommunpolitiken. De har också gjort väldigt lyckade journalistkarriärer.

Det är hur du utför ditt journalistiska uppdrag som är det viktiga. Inte var du jobbar.

( Texten publiceras också i Värnamo Nyheter i dag samt på Lars Alkners blogg på www.varnamonyheter.se )

Lars Alkner

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.