Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Alingsås Tidning åter på fallrepet

Publicerad: 25 april 2019, 08:03

Trots rekonstruktion och presstöd har Alingsås tidning stora ekonomiska bekymmer. Kapitalet har aldrig återställts och skulderna hos Kronofogden växer. Enligt Medievärldens uppgifter vill varken Stampen, Gota eller Hall Media ta över.


Ämnen i artikeln:

Alingsås Tidning

Efter en räcka förlustår hade Alingsås Tidning passerat konkursvägs ände redan 2015, då förlusten uppgick till 10,7 miljoner kronor vid en omsättning på 60 miljoner. 2016 beviljades företaget rekonstruktion och gjorde en ackordsvinst på 6,8 miljoner. Samma år såldes tidningshuset för 7,3 miljoner.

Men det hjälpte inte. De svarta hålen i ekonomin var större än så och det egna kapitalet återställdes aldrig. I bokslutet för 2017 redovisade företaget förra sommaren ett negativt kapital på 3,4 miljoner. Revisorn påtalade aktiebolagslagens likvidationsplikt. Trots detta beviljade Mediestödsnämnden ett presstöd på 2,6 miljoner kronor.

Tidningen har sålt sitt civiltryckeri och trycker sina tidningar hos VTAB i Landvetter mot förskottsbetalning. Moderbolaget AB William Michelsens boktryckeri ger ut Alingsås Tidning i knappt 9.000 exemplar tre dagar i veckan samt gratistidningar i Lerum, Härryda och Partille. Alingsås Tidning har haft ett starkt varumärke och en betalningsgrad på 95 procent, men plågas svårt av prispress på annonsmarknaden av den Gotaägda gratistidningen Alingsåskuriren.

Företaget kontrolleras med A-aktier av den 91-årige Bengt Michelsen som är ansvarig utgivare. Sonen William är vd och i likhet med sin i USA bosatta syster Susanna Michelsen delägare i företaget.

När Medievärlden söker William Michelsen svarar systern Susanna Michelsen. När vi frågar om den ekonomiska ställningen svarar hon:

– Det står alldeles utmärkt till med vår ekonomi. Men mer vill jag inte kommentera.

På skärtorsdagen hade företaget 842.656 kronor i fastställda skulder hos Kronofogden, varav 694.537 kronor i obetald skatt och arbetsgivaravgift. Därtill hade Kronofogden elva ansökningar om inkasso på drygt 500 000 kronor.

Alingsås Tidning har sökt det nya mediestödet för lokal journalistik för sin bevakning av Vårgårda, Herrljunga och Härryda kommuner. Men genom skatteskulderna har företaget diskvalificerat sig själv. Så här står det i förordningen:

”Mediestöd får inte heller beviljas en sökande som har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller som är i likvidation eller försatt i konkurs.”

Flera försök har gjorts att sälja Alingsås Tidning, men varken Gota Media, Hall Media eller Stampen Media har enligt Medievärldens uppgifter varit intresserade. Stampen har störst intresse av att den lilla konkurrenten överlever, eftersom de gemensamt äger Västsvensk Tidningsdistribution. Om Alingsås Tidning läggs ner måste Stampen bära ytterligare 8 miljoner i kostnader för sin redan förlusttyngda distribution.

Så sent som i höstas räknade, enligt Medievärldens källor, Stampen på att ta över Alingsås Tidning. Men då hade Stampen nog med de egna ekonomiska bekymren som ledde till att Schibsted och NWT köpte de västkustska tidningarna. En affär som för övrigt signeras i dag.

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Alingsås Tidning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News