Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ali Fegan om granskningen av mordet på Zaida Catalán

Publicerad: 30 november 2018, 08:59

Uppdrag gransknings producent Axel Gordh Humlesjö och reportern och programledaren Ali Fegan.

Tillsammans med flera internationella medier har Uppdrag granskning i veckan publicerat uppgifter om hur FN mörklagt viktig information om mordet på Zaida Catalán. UG:s Ali Fegan berättar om det gemensamma arbetet.


I onsdags avslöjade SVT:s undersökande program Uppdrag granskning att FN mörklagt uppgifter om mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och kollegan Michael Sharp i Kongo i mars 2017.

Allt sedan mordet blev känt har redaktionen på Uppdrag granskning funderat över hur det gick till, berättar Ali Fegan som är programledare och reporter på Uppdrag granskning.

– Den här händelsen är omgärdad av otroligt många frågetecken. Det har varit ett antal journalister runt om i världen som grävt i detta. En av dem är Sonia Rolley, på Radio France Internationale, som träffade Zaida Catalán och Michael Sharp i Kongo så sent som på morgonen den dag de blev mördade.

Onsdagens avslöjande om att Kongos regering var inblandad i mordet bygger på information som Uppdrag granskning fått genom en stor läcka från FN:s högkvarter. Materialet i läckan har Uppdrag granskning tagit sig an tillsammans med de internationella medierna Radio France international, Süddeutsche Zeitung, Le Monde och Foreign Policy Magazine.

– Vi fick tillgång till det här materialet i våras och började fundera på hur vi kunde bidra och om det var möjligt att göra ett program av det. Efter sommaren bestämde vi att vi skulle köra, säger Ali Fegan som jobbat med programmet tillsammans med producenten Axel Gordh Humlesjö.

– I den här läckan framkom en helt annan version än den som FN aviserat. Det fanns bland annat kvalificerad information kring enskilda individer inom säkerhetstjänsten och militären i Kongo som misstänktes vara inblandade. Vi förstod tidigt att vi, för att kunna göra materialet rättvisa, var tvungna att samarbeta med personer med olika kunskap, erfarenhet och källor.

De samarbetande journalisterna träffades några gånger i Paris. I övrigt har de kommunicerat genom signal.

– Vi har varit noga med att alla ska ha tillgång till allt material för att var och en – med sina egna ögon – ska kunna analysera och värdera materialet. Under arbetet har det blivit tydligt att vi begriper och har insyn i helt olika saker.

Vad har varit utmanade med den här granskningen och det här sättet att arbeta?

– Samarbetet med de andra journalisterna har gått smärtfritt. Den stora utmaningen har varit att värdera och försöka förstå materialet och vilka roller de olika personerna i de olika organisationerna spelat. Det handlar om extremt komplicerat och komplext underrättelsematerial. Just därför har det varit en enorm styrka att vi kunnat vara så här många.

Det är inte första gången Uppdrag granskning samarbetar med internationella medier under större granskningar. Både under arbetet med Panamadokumenten och Paradisläckan grävde de tillsammans med omkring 400 andra journalister.

Kommer det bli vanligare att vi ser den här sortens samarbeten?

– Ja, jag tror det. Undersökande journalistik är oerhört tidskrävande och det handlar ofta om så stora mängder komplext material att det är närmast omöjligt för en ensam grävande reporter att ta sig an materialet, säger Ali Fegan och fortsätter:

– Fast grävande journalister har inte vanan att samarbeta över redaktionsgränserna. Tvärtom har det varit mycket hemlighetsmakeri. Men att kunna samarbeta så här i grupp är ju så oerhört mycket mer effektivt. Dessutom blir själva effekten av publiceringen större när flera stora, tunga mediehus går ihop och publicerar samtidigt.

Han tycker det är häftigt att se vad de olika redaktionerna gjort av det gemensamma materialet.

– Vi har gjort tv-reportage. De andra har gjort radioinslag, tidningsartiklar, poddar och longreads. Det är otroligt häftigt att se hur olika det tar sig uttryck på de olika plattformar.

– Det är fantastiskt att arbeta i grupp när man inte konkurrerar med varandra. Alla har samma mål; att komma sanningen så nära som möjligt och göra det mesta av läckan från FN-högkvarteret.

Ali Fegan tror inte att Uppdrag granskning kunnat göra detta på egen hand.

– Nej, jag tror att det var en förutsättning att vi gjorde det på det sätt vi faktiskt gjorde. Hade vi arbetat med detta själva hade det tagit otroligt mycket längre tid och vi hade förmodligen inte nått så pass långt som vi faktiskt gjorde nu.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News