Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Alexandra Pascalidou överväger lämna Ring P1 efter hat och hot

Publicerad: 26 februari 2015, 09:49

Alexandra Pascalidou överväger att sluta som som programledare för det populära programmet Ring P1 på grund av hatet och hoten. KORRIGERAD


”Sista chansen att få tala med mig”, inledde Alexandra Pascalidou dagens Ring P1. Hon har nu avslutat denna omgång som programledare och ännu inte bestämt sig för om hon orkar fortsätta:

”Just nu vet jag inte vad jag ska ta mig till. Jag är bara en ensam och hårt arbetande frilansjournalist som precis som mina tusentals kollegor inte kan landa mjukt hos en trygg och tröstande chef eller arbetsgivare. Utan säkerhetsavdelningar eller fallskärmar. Utan något att falla tillbaka på. Jag ska ta mig några dagar för att se vad jag kan göra istället. Det får vara nog nu”, skriver hon i ett mejl till Medievärlden.

sin blogg skriver hon att hot och hat varit hennes vardag sedan hon började som programledare på Mosaik för 20 år sedan: ”I dag rann bägaren över. Samtidigt som smärtsamma mail trillade in under direktsändning höjde några inringare tonläget och var rent ut sagt så oförskämda att mitt tålamod brast”

Hon avslutar sitt blogginlägg: ”Det är synd om alla dem som tvingas svälja och förgiftas av hatet utan omgivningens stöd och uppmuntran. För deras skull stå upp. Stå upp för dem och med dem. Stå upp för framtiden. Jag orkar inte längre, avslutar hon blogginlägget.

UPPDATERAD: Till Aftonbladet säger Thomas Björklund, producent och samordnare Ring P1, att Alexandra Pascalidou är inplanerad som programledare för Ring P1 två veckor i maj. ”Jag har inte pratat med henne så jag vet inte om hon slutar. Hon har en formulering på sin blogg som jag inte riktigt vet vad den står för, så jag kan inte uttala mig förrän jag vet. Jag hoppas naturligtvis att hon sänder”, säger han till Aftonbladet.

Thomas Björklund har också skrivit en inlägg på Ring P1:s sajt: ”Hot och hat är aldrig acceptabelt”.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl skriver också på Sveriges Radios hemsida: ”Vi är som chefer och medarbetare förtvivlade och förbannade över de vidrigheter som riktas mot Alexandra Pascalidou som är programledare för Ring P1 och P1 Debatt. Det som uttrycks mot henne är fullständigt oacceptabelt.

Sveriges Radio har länge fört fram problemet med säkerheten kring journalister både i Sverige och internationellt, och bedriver ett opinionsarbete för att öka medvetenheten om att det är ett demokratiskt problem att journalister hotas.

Påhoppen mot Alexandra Pascalidou har pågått under lång tid, och både chefer och säkerhetsavdelningen har länge bedrivit ett konkret arbete med att stötta och skydda henne. Det pågår flera säkerhetsaktiviteter kontinuerligt för att skydda Alexandra.

Sveriges Radio gör ingen skillnad på om den som utsätts för hat och hot är anställd, arbetar i ett produktionsbolag eller är frilans.  Stöd och skydd är detsamma, ibland blir det mycket långtgående insatser. När det gäller rena säkerhetsfrågor som berör enskilda, berättar vi inte exakt vad vi gör eller hur vi arbetar.

Alexandra arbetar periodvis med Ring P1, och idag sände hon sista proggrammet i denna omgång. Nästa gång hon hörs i Sveriges Radio blir i P1 Debatt den 15 mars, som handlar om islamofobi och rasism.”

UPPDATERAD 2: Först i maj blir det definitivt klart om Alexandra Pascalidou orkar fortsätta som programledare för ”Ring P1”, skriver Expressen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.