Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Alexandra Pascalidou ber om ursäkt för krönika

Publicerad: 4 Maj 2015, 10:31

Metro bröt samarbetet med Alexandra Pascalidou efter 15 år på grund av en plagierad krönika.


Tidningen Resumé avslöjade förra veckan att anledningen till att Alexandra Pascalidou slutat skriva krönikor i Metro var att hennes sista krönika i tidningen var ett plagiat på en dikt av den turkiska poeten Aziz Nesin.

På sin blogg skriver Alexandra Pascalidou nu:

”Jag hörde bara en sång som fick mig att tappa andan och sen rann raderna ut över mitt blanka papper. Jag har varit skrivande journalist så länge att jag borde sökt sången och diktaren, satt citattecken och hänvisat till den. Jag har skrivit tusentals krönikor och artiklar i olika tidningar och haft koll på citaten och källorna förutom en gång, för tio år sedan, mitt i en deadline på andra sidan Atlanten. Då angav jag inte min källa. Den dåvarande chefredaktören Sakari Pitkänen förstod och försvarade mig.

Jag skämdes då och jag skäms nu. Man slarvar inte med andras ord. Orden är allt vi journalister och författare äger. De är vår skatt. Och även om de säger det som sagts tusentals gånger genom årtusenden, i en massa olika varianter,  så måste vi måna om att inte lägga oss för nära våra inspirationskällor.”

Hon skriver också att hon skickat hela bloggtexten med ursäkten till Metro för en månad sedan, men att tidningen inte ville publicera den.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.