Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Akuta frågor för Utgivarna

Publicerad: 12 Mars 2012, 09:56

Om en månad ska Utgivarna vara på plats. Budgeten blir knappt fem miljoner.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Vid ett möte under Mediedagarna i Göteborg enades TU, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4 Nyhetsbolaget om att bilda Utgivarna.

Det här är kärnan i Sveriges publicistiska och journalistiska företag, säger Ove Joanson som blir ordförande för den nya organisationen.

Han tror att det kan bli aktuellt med fler medlemmar i framtiden och nämner förlagsbranschen och kommersiella tv- och radiokanaler som exempel.

Men det fanns inte skäl att förlänga grundandeprocessen för att föra flera samtal med dem, säger han.

Budgeten blir knappt fem miljoner per år, och TU kommer att stå för en större del av kostnaderna under en övergångsperiod på tre år.

I styrelsen får TU fyra platser, Sveriges Tidskrifter två och övriga medlemmar får en plats vardera. Från början var det tänkt att TU skulle ha tre platser, men det utökades till fyra under mötet i fredags.

Om man ser på TU:s medlemmar är det tidningar av olika karaktär och det är olika koncerner som äger dem. Det hänger också samman med att TU står för en stor del av finansieringen, så det var ett okontroversiellt beslut, säger Ove Joanson.

Vilka som ska ingå i styrelsen är inte helt klart.

Det är viktigt att den här styrelsen får en hög beslutsnivå, att den har företrädare på beslutsfattande nivå.

För TU:s del har valnämnden tidigare föreslagit Tomas Brunegård, Thomas Matsson och PeO Wärring till Ugivarnas styrelse men stämman sköt upp frågan och nu ska alltså ytterligare en person från TU-kretsen ingå.

Kommer Medievärlden att ingå i den nya organisationen?

Där finns det ett erbjudande från TU till de övriga att om de är intresserade kan Medievärlden komma att ingå i den nya organisationen.

Den närmaste månaden ska Utgivarna komma på plats rent formellt. Ove Joanson ska göra en budget efter givna ramar och bemanna organisationen. Inte minst ska han rekrytera en vd, ett arbete som redan påbörjats.

Jag kommer att ägna ganska mycket tid åt att sätta mig in i sakfrågorna, för det är akuta frågor den nya organisationen ska jobba med, som Göran Lambertzs utredning och fotoförbudslagen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.