Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aktuelltchefen försvarar SVT:s intervjuer med barn

Publicerad: 17 december 2012, 15:49

Därför valde SVT att intervjua barn efter dödsskjutningarna vid en skola i USA i fredags.


Ämnen i artikeln:

SVT

Vid tragiska händelser som dödsskjutningarna vid skolan i Newtown i Connecticut går medier en balansgång mellan att kunna belysa ett händelseförlopp på ett mångfasetterat sätt och undvika att exponera traumatiserade personer. Både i Rapport och Aktuellt visade SVT intervjuer med barn som varit på skolan under massakern. Eva Landahl, ansvarig utgivare på Aktuellt, anser att publiceringsbesluten var riktiga.

– Redaktören har berättat för mig hur han tänkte och efter det tycker jag att han tog rätt beslut, säger Eva Landahl, ansvarig utgivare på Aktuellt.

Inslagen under fredagskvällen klockan 21 innehöll inte något eget SVT-material utan det som sändes kom från andra byråer. Ett av barnen som intervjuades beskrev hur han hörde skotten avlossas och också såg kulorna komma.

– Vi bedömde materialet före sändning och kom fram till att de båda intervjuade barnen inte var så traumatiserade. De hade inte sett något av offren, men hört skottlossningen. Och båda barnen hade sina föräldrar vid sin sida under intervjun. Föräldrarna måste också ha gjort en bedömning att barnen orkade med att bli intervjuade, säger Eva Landahl.

På SVT finns ingen policy när det gäller hur barn och vuxna exponeras vid tragiska och traumatiserande händelser. En bedömning görs från fall till fall.

– Vi gör en egen bedömning om vad som är viktigast, hur traumatiserat barnet är och hur mycket deras berättelse tillför, säger Eva Landahl.

Under lördagen intervjuades barn bland annat av utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg. En flicka som var med i nyhetsinslaget under lördagen hade sett dödade personer. Även då gjordes bedömningen att intervjun kunde publiceras.

– Det är svåra överväganden, men vi hade vår reporter Stefan Åsberg på plats. Han är otroligt erfaren och har rapporterat från krig och andra katastrofer. Han är försiktigt och jag känner mig trygg med honom, säger Eva Landahl.

Trots det kritiserades SVT i sociala medier och Eva Landahl medger att gränserna för vad som går att sända är flytande.

– Vi tycker olika och reagerar olika. Men det går inte att ha ett excelark när det gäller de här frågorna. Det gäller att diskutera och ställa motfrågor. Hur traumatiserad är personen? Hur uppträder den? Hur stor blir publicitetsskadan när publiceringen sker så långt ifrån händelsen?, resonerar Eva Landahl.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.