torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aktuellt jubilerar – mångåriga ankaren minns tillbaka

Publicerad: 31 augusti 2018, 06:56

Aktuellts mångåriga medarbetare Helena Stålnert. I bakgrunden Anna Hedenmo och Jarl Alfredius programledare. Foto: Bengt O Nordin/SVT (2002)

På söndag fyller Aktuellt 60 år. Vilken roll har nyhetsprogrammet haft genom åren och hur har den förändrats? Helena Stålnert, tidigare tv-ankare och chef, minns tillbaka på sina 18 år på redaktionen.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På söndag firar Aktuellt 60 år. Den första sändningen av programmet gjordes den 2 september 1958. Då leddes programmet av Olle Björklund. Vid lanseringen var det stora, nya att han som programledare påannonserade filmade inslag.

Sedan dess har Aktuellt, med undantag för åren 1969–1971, presenterat det senaste i nyhetsväg dagligen. I dag beskrivs Aktuellt som SVT:s fördjupande nyhetsprogram som ska ge analyser, debatter och längre reportage. Antalet tittare är omkring 600 000 om dagen.

Genom åren har många programledare passerat i rutan. En av dem är Helena Stålnert. Hon rekryterades från Veckans Affärer till Aktuellt hösten 1987. Hennes första roll på Aktuellt var som ekonomireporter, men under de 18 år hon blev kvar har hon bland annat hunnit arbeta som programledare, politisk reporter och utrikeskorrespondent i Bryssel.

Åren 2001-2005 var hon också chef på Aktuellt. Under den tiden brukade hon säga att Aktuellt skulle ge ”The story behind the story”, berättar hon.

– Det finns alltid någonting mer att berätta än det som synes vara. Och det är Aktuellts uppdrag, säger Helena Stålnert.

På vilket sätt har Aktuellt skiljt sig från andra svenska nyhetsprogram genom åren?

– Ambitionen har hela tiden varit att Aktuellt ska vara lite mer fördjupande. Ge fler perspektiv på de stora nyhetshändelserna, säger Helena Stålnert och fortsätter:

– Och så har Aktuellt alltid inbjudna studiogäster. Vid 21-sändningen är tanken att dagens mest aktuella person ska finnas med. Det har varit väldigt bra och jag tror det kommer att vara viktigt för Aktuellt även framåt.

I det stora hela tycker hon att Aktuellt lyckas bra med de här ambitionerna även i dag.

– Inte sällan medverkar faktiskt dagens viktigaste person i programmet. Och när det gäller att ge alla tänkbara infallsvinklar kring nyheter som hänt under dagen kan det förstås vara svårt, men ofta lyckas man även med det.

Under 2000-talets början flyttade SVT:s två nyhetsprogram Rapport och Aktuellt ihop. Tidigare hade det varit vattentäta skott mellan redaktionerna eftersom man ansett att det var viktigt att det fanns en konkurrenssituation, berättar Helena Stålnert.

– Det där förändrades när TV4 kom och blev en naturlig konkurrent. Då började vi i stället se över hur vi kunde samarbeta och samordna resurserna på Rapport och Aktuellt.

I samband med den diskussionen förtydligades också de här två programmens uppdrag, berättar Helena Stålnert. Rapport skulle vara det snabba nyhetsuppdaterande programmet och Aktuellt det mer fördjupande.

Nu fyller Aktuellt 60 år. Och programmet är i god form, tycker Helena Stålnert. Men hon ser också att vissa områden går att utveckla.

– Jag tycker Aktuellt är i god form. Det är ett bra nyhetsmagasin och man är hyfsat framgångsrik tittarmässigt. Men om man ska utveckla något tycker jag att man skulle satsa lite mer på en kvalificerad ekonomibevakning.

Efter 18 år valde Helena Stålnert 2005 att lämna Aktuellt. I dag är det särskilt vissa nyhetshändelser hon minns tillbaka på: Hur två kapade plan körde rakt in i World Trade Center 2001, mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 och tsunamin i Thailand året därpå.

– De stora katastroferna blir ju stora nyhetshändelser vilket sätter även krisberedskapen på nyhetsredaktionerna på prov, säger Helena Stålnert och fortsätter:

– I samband med tsunamin minns jag hur telefonerna på redaktionen ringde. Det var förtvivlade människor som ville att vi skulle efterlysa deras anhöriga. Vi var alla djupt berörda, och det kändes tungt att förklara vår roll som journalister.

Även när det rapporterades om mordet på Anna Lindh var det svårt att uppehålla det professionella ansiktet, berättar hon:

– Jag kände inte Anna Lindh personligen men hon hade besökt studion vid flera tillfällen. Jag minns hur jag gick in på toaletten och grät mellan redaktionsmötena. Allting blev bara så nära.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev