Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Åklagaren yrkar på fängelse för hot mot Aftonbladet-reportrar

Publicerad: 2 Maj 2017, 07:44

Lisa Bjurwald. Foto: Linnéa Kihlström

I dag inleddes rättegången mot den 54-åriga kvinna från norra Sverige som står åtalad för att ha dödshotat två reportrar på Aftonbladet. Åklagaren yrkar på ett kortare fängelsestraff.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Det var i slutet av augusti som kvinnan skrev flera hotfulla mejl till de två reportrarna. I ett av dem, vilket riktades till Aftonbladets grävande reporter Lisa Röstlund, skrev kvinnan att ”Vi ska döda er och hade gärna skurit sönder dig så du inte avlar horungar”.

I ett annat mejl till Lisa Bjurwald, vid tiden kolumnist på Aftonbladet, skrev kvinnan bland annat att det ”ska bli underbart att se er djävla lenininstluder halshuggas”.

Tack vare ett researcharbete av medarbetare på Aftonbladet kunde tidningen fastställa kvinnans identitet. Därefter polisanmäldes hotet. Magnus Ringman, stabschef på Aftonbladet, beskriver tidningens fastställande av identiteten som helt avgörande för att det olaga hotet skulle leda till åtal.

I dag inleddes rättegången vid Stockholms tingsrätt mot kvinnan, som står misstänkt för olaga hot. Advokat, åklagare, nämndemän, domare och målsägande var på plats när rättegången skulle inledas vid nio i morse, men den åtalade dök inte upp – och medverkade inte heller på videolänk. Efter överläggningar beslutades dock att huvudförhandlingen skulle hållas ändå.

Den åtalade har i förhör sagt att hon erkänner gärningen men förnekar brott med motiveringen:

”Jag tycker att det är min rättighet att skriva så även om man kan tycka att det är fult gjort att formulera sig som jag gjorde”.

Målsägande Lisa Bjurwald är besviken över att den tilltalade inte dök upp. Men hon tror på en fällande dom.

– Jag är helt övertygad om att det blir en fällande dom.

Kammaråklagare Malin Arentoft anser att brottet – eftersom det riktas mot journalister – är synnerligen allvarligt och i förlängningen även ett hot mot demokratin.

– Hon vet vad hon gjort och hur det skulle uppfattas. Att hon inte skulle ha förstått att hon begår en brottslig handling är uteslutet, sade åklagaren i rättegångssalen.

Mot den bakgrunden anser åklagaren att påföljden inte kan stanna vid ett bötesstraff utan i stället bör tingsrätten döma ut ett kortare fängelsestraff.

Den åtalade och hennes försvarsadvokat anser att mejlen var olämpliga, men att förutsättningarna att se innehållet i dem som ett allvarligt hot är begränsade.

Försvarsadvokaten menar att hans klient ska frikännas i första hand. I annat fall bör påföljden bli bötesstraff eller i tredje hand villkorlig dom och böter.

Dom faller den 9 maj kl 11.

Transparens:

Lisa Bjurwald är delägare i Medievärlden och tidigare medarbetare.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.