Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Åklagaren inleder förundersökning om Förlåt mig-annons

Publicerad: 16 Mars 2011, 07:13

Efter JK:s svar har åklagaren bestämt sig för att inleda en förundersökning gällande Förlåt mig-annonsen i Norrköpings Tidningar.


Mats Näkne, vice chefsåklagare/kammarchef på åklagarkammaren i Norrköping, hade ställt två frågor om Förlåt mig-annonsen till Justitiekanslern.

1. Om JK ansåg att den kunde innebära ett tryckfrihetsbrott och hade för avsikt att gå vidare med annonsen.
2. Om han har behörighet att själv göra det.

Svaret blev:
1. Nej. ”I detta fall innehåller annonsen ett meddelande från en privatperson till en annan. Det kan inte av annonsens innehåll omedelbart anses framgå att ansvar för tryckfrihetsbrott kan komma ifråga.”
2. Ja. ”Om ett meddelande i förening med någon annan omständighet, som inte omedelbart framgår av meddelandets innehåll, är straffbart som ett vanligt brott ska allmänna straffrättsliga regler tillämpas. Det ankommer .. på allmän åklagare att ta ställning till om förundersökning för ett sådant brott ska inledas”

Och nu har Mats Näkne bestämt sig för att inleda en förundersökning mot personen som satte in annonsen.

Det finns anledning att anta att det förövats ett brott. Det beror på vilka kontakter som tagits, säger han till Medievärlden.

Det innebär att Norrköpings Tidningar och dess ansvarige utgivare Anders Nilsson inte längre har med processen att göra.

Det innebär också att det inte går att slippa en rättsprocess genom att bryta ett besöksförbud genom att publicera sig i ett grundlagsskyddat medium.

Förlåt mig-annons väcker frågor

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.