Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Åklagaren: Därför ska Otto Sjöberg och Anders Gerdin fällas

Publicerad: 27 Maj 2011, 10:41

Visst kan det vara berättigat att ändra reglerna kring spelannonsering. Men det ska göras genom att driva frågan politiskt. Inte genom att bryta mot lagen. Så avslutade åklagaren sin slutplädering.


Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Både Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin och Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg måste ha insett att de tog en risk när de publicerade annonserna för de utländska spelbolagen.

Båda hade god kännedom om lotterilagstiftningen. Men de ville driva frågan genom att bryta mot lagen, menade åklagare Britt-Marie Hägglund i sin slutplädering.

Hon menade också att det svenska förbudet mot att publicera annonser från privata spelbolag med ett uttalat vinstintresse hade stöd i EG-domstolen.

De olika moraliska, kulturella och religiösa skillnaderna mellan EU:s medlemsländer har gjort det omöjligt att ha en gemensam syn på spelområdet menade hon.

Från försvaret har det hävdats att det publiceras ett antal annonser som marknadsför privata aktörer som till exempel Bingolotto och Postkodlotteriet. Men dessa levererar delar av överskottet till olika former av ideell verksamhet. Om de bara tillgodosett privata vinstintressen hade de aldrig fått tillstånd att bedriva sin verksamhet i Sverige.

Hon påpekade också att om kvällstidningarna publicerat annonser för olagliga svenska lotterier hade de fällts. Om än med stöd i andra paragrafer.

Otto Sjöbergs advokat Ulf Isaksson pekade i sin slutplädering bland på att lagen är skriven så att man inte får främja anordnandet av utländska lotterier. Att främja deltagande är inte brottsligt.

Han menade också på att svensk lag inte följer EU-rättens direktiv när det gäller varor och tjänsters fria rörlighet.

Argumentet att statens agerande bygger på att annonser för utländska spelbolag bidrar till ett ökat spelmissbruk gav han heller inte mycket för:

Inte efter det nära nog cyniska utplacerandet av Jack-Vegas automater i vissa områden. Den restriktivitet som åberopas åsidosätts när det kommer till praktiken. Det som prioriteras är efterfrågan.

Anders Gerdins advokat Stefan Widmark påtalade bland annat att intäkterna för statskassan saknar relevans i det här målet.

Och på samma sätt som Gourmetdomen innebar förändringar för alkoholreklamen såg han att det här fallet kommer att leda till att regelverket för spelannonser justeras.

Inte minst då det finns över 20 domar på EU-nivå som talar i den riktningen.

Hovrättens dom kommer den 22 juni.

Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.