onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Åkesson utvecklar kritiken mot P3

Publicerad: 30 augusti 2018, 07:35

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TV4 (Skärmdump)

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade i TV4:s partiledarutfrågning att han betraktar P3 som en politisk motståndare.

Ämnen i artikeln:

TV4SverigedemokraternaJimmie Åkesson

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i går medverkade i P3:s Morgonpasset kallade han P3 för en ”skitkanal” och sade att han hade lagt ned den om han var chef. På torsdagsmorgonen, när Jimmie Åkesson blev föremål för en utfrågning i TV4:s Nyhetsmorgon, upprepade han sin kritik mot P3:

”Jag tycker inte om P3. Det har jag aldrig gjort. Jag betraktar P3 som politiska motståndare.”

Vidare sade Åkesson att han inte tycker att radiokanalen ägnar sig åt seriös bevakning av makten utan är ”en vänsterliberal smedja för politiskt korrekta åsikter”.

När TV4:s Jenny Alversjö undrade om det är Jimmie Åkessons personliga åsikt eller om han uttryckte det som politiker svarade han:

”Jag sade vad jag tyckte och jag är både person och politiker.”

Samtidigt framhöll Åkesson att han i rollen som politiker inte planerar att lägga ned några medier.

Han sade också public service inte alls är oberoende som det utger sig för att vara utan tvärtom påstod han att det är ”politiskt styrt i väldigt hög grad”.

I ett officiellt Facebook-inlägg som publicerades i går reagerade Journalistklubben på Sveriges Radio starkt på Åkessons påståenden om att public service skulle ha en politisk agenda:

”Journalistförbundets medlemmar på Sveriges Radio har en hög integritet, följer de yrkesetiska reglerna och arbetar självständigt. Det är en självklarhet och grunden för vårt yrke. Det är allvarligt att politiker lägger sig i hur vi journalister ska göra vårt jobb. En politiker måste tåla både granskning och satir utan att bli så provocerad att den försöker påverka journalistiken. Vi ser att i de länder där politikerna har mer inflytande över både public service och andra medier påverkas medborgarnas möjlighet att få tillgång till oberoende journalistik negativt. Den utvecklingen måste vi hålla borta.”

Läs också

Åkesson till hårt angrepp mot P3

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev