Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Åker ni till Indien på världskongress, tidningsledare?

Publicerad: 3 juni 2009, 09:01

Ska västvärldens tidningsledare markera solidaritet med kollegorna i de unga demokratierna och komma till WANs konferens i indiska Hyderabad? Svaret beror på hur krisen utvecklas. (Uppdaterad)


–    Jag åker till Hyderabad, om jag så ska betala själv, deklarerade de europeiska utgivarnas ordförande Valdo Lehari, tysk tidningsägare när organisationen han leder, ENPA, hade sitt möte i Stockholm i maj.
–    För våra vänner i Indien är det viktigt att vi kommer.

I vintras beslutade tidningsutgivarnas världsorganisation WAN att flytta sin kongress i indiska Hyderabad från mars till tidigt december i år. Mitt i krisen var det för få som anmält sig.

Skulle det inte gå att hålla kongressen vore det en stjärnsmäll för WAN. Dels skulle tidningsbranschen i Indien och andra länder i de växande ekonomierna se det som ett svek. Dels är de årliga kongresserna av stor ekonomisk betydelse för WAN.

Men hur många svenska kollegor Valdo Lehari får med sig är osäkert.
Av en handfull tidningsledare som fått frågan är det bara Stampenchefen Tomas Brunegård, styrelseledamot i WAN, och Elisabeth Bäck, VLTs tidningschef och styrelseledamot i redaktörernas världsorganisation WEF, som idag säger att de åker. I Elisabeth Bäcks fall med en brasklapp att beslutet kan bli ett annat om det ”ekonomiska läget förvärras efter sommaren”.

I övrigt är det osäkert, eller definitivt nej.

Bosse Svensson, Mkt medias chef, åker om det fungerar i almanackan, ”vi behöver internationellt samarbete mer än någonsin just nu”.

Lennart Håkansson, på väg att ta över Dala-Demokraten, åker inte: ”för lite tid och pengar”.

PeO Wärring, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, svarar samma sak, brist på tid och pengar, det interna arbetet går före.

Länstidningen i Södertälje skickar inte heller någon till Hyderabad, ”resor som är absolut nödvändiga för utgivningen i ett kort perspektiv” är de enda man har råd med, svarar tidningschef Thelma Kimsjö.

Kjell Carnbro, chefredaktör i Sundsvalls Tidning, konstaterar att det finns intressantare konferenser på närmre håll. Det är för mycket att göra på hemmaplan.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.