Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Akademibokhandeln kritiseras för inställt Tamas-event

Publicerad: 30 november 2016, 09:25

Nu på lördag skulle författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Gellert Tamas deltagit i ett samtal på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Men evenemanget ställs in på grund av säkerhetsskäl – trots att inget konkret hot uttalats.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAkademibokhandelnAftonbladet

Tamas själv är kritisk mot bokhandelns beslut:

”Det här riskerar inte bara mig utan alla författare som vågar röra känsliga ämnen om handeln inte vågar föra samtal med oss”, säger Gellert Tamas, som i oktober släppte boken Det svenska hatet (Natur & Kultur, 2016) om högerextremism, islamism och hotet mot det offentliga samtalet, till Kulturnyheterna.

Evenemanget ställdes in på grund av att man ansåg att det ökade hotbilden mot anställda och kunder.

”Om man gör bedömningen att det finns en osäkerhet borde man snarare ta in vakter istället för att ställa in”, säger Richard Herold, Natur & Kulturs förlagschef.

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet som först publicerade boken i digital form, kommenterar Akademibokhandelns beslut i en krönika:

”Akademibokhandeln visar att det inte behövs mycket för att även de ska falla offer för just den tystnadskultur som Gellert Tamas skriver om.”

Gellert Tamas och Aftonbladets Linn Ogelid nominerades i år till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för Det svenska hatet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.