Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/torsdag: Du borde veta bättre, Anita Bråkenhielm

Publicerad: 6 Augusti 2009, 09:47

Affären Marianne Samuelsson har en del viktiga aspekter, framför allt att tjänstemän på länsstyrelsen på Gotland inte lät sig nöja med att chefen skötte sitt uppdrag på ett - som de uppfattade det - regelvidrigt sätt. De berättade om det. Det är kvintessens av offentlighetsprincipen.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Mot detta reagerade Marianne Samuelsson till slut i affekt, och kallade sin medarbetare illojal och driven av en egen politisk agenda. Det uttalandet satte med all säkerhet sista spiken i kistan.

Så agerar inte en chef, skrev bland annat Lena Mellin i Aftonbladet. Och ledarskapsaspekten kommer tillbaka, trots att den är ett sidospår. I dagens Svenska Dagbladet skriver en annan erfaren statstjänsteman, Anita Bråkenhielm, före detta landshövding i Kalmar, en uppseendeväckande text om Samuelsson-affären. Hennes huvudlinje är att kvinnor granskas hårdare. Men hon tar avstamp i ledarskaps- och lagbyggarprinciper:

”Man tar sig för pannan och undrar hur stämningen är på en sådan arbetsplats? Man går inte bakom ryggen på arbetskamrater med försåtliga bandinspelningar. Marianne Samuelssons eventuella brister i jobbet borde ha kunnat hanteras diskret och korrekt av överordnade.”

Risken är stor att det här kommer att passera i stort sett obemärkt, trots att det bryter mot offentlighetsprincipen. Förvaltningen av det gemensamma ska ske öppet, den tjänsteman som misstänker att skötseln strider mot lagar och regler förväntas berätta om det. Medierna är redskapet, meddelarfriheten och meddelarskyddet en slags försäkring att det inte ska kosta den enskilde.

Offentlighetsprincipen är inte ett problem, eller en leksak för medierna. Det är ett samhällsfundament. Det är själva djävulen att inte ens toppfigurer inom det offentliga vet och förstår det.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.