Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/måndag: Svenskan devalverar journalistiken

Publicerad: 24 Augusti 2009, 01:51

I söndagens tidning tryckte Svenska Dagbladet läsarkommentarer till en artikel om Gaming factory och Pirate Bay-köpet: löst tyckande, sladder och förtal från en handfull anonyma signaturer.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladets granskning av Pirate Bay-affären är bra journalistik. Så vitt jag kan bedöma gör tidningens medarbetare ett noggrant arbete på ett område där offentlighetsprincipen inte förenklar kollen. Till viss del står uppgift mot uppgift, vilket också redovisas, men det förminskar inte värdet.

Det finns sprängkraft i materialet. Om det mönster som växer fram stämmer i slutändan, så är Hans Pandeya och hans företag ute på etiskt och kanske också juridiskt tunn is.

Därför är det viktigt med noggrannhet, den skyldigheten har journalistiken mot dem man granskar – och skriver för.

Därför är det svårbegripligt att Svensk Dagbladet som i går smutsar ner och devalverar sitt eget material med några anonyma kommentarer från nätet, mildast några lösa spekulationer, sämst på gränsen till förtal: som när ”Jon” berömmer Svenskan som ”avslöjar skojare vars enda syfte är att utan moral/skrupler berika sig själv.”

Det finns en tydlig men uppenbarligen inte självklart omfattad skillnad mellan kommentarer till material på nätet, inskriven av vem som helst, och det som trycks i en grundlagsskyddad tidning.

I det här fallet adlar Svenskan kommentarerna till en del av ett viktigt material som ska göra läsarna mer upplysta och klokare.

Tanklöshet?

Eller är det så här Svenskan tycker om Hans Pandeya, en ”kostymklädd bondfångare”?

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.