Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/måndag: Det blir Dagstidnings-SM i övertag

Publicerad: 13 Maj 2008, 06:46

NT-koncernen är överens med Herenco om köp av deras del av Corren. Samma bud får de små ägarna med strax under elva procent. Så långt har NT skött övertaget snabbt och så vitt det kan bedömas korrekt. Nu blir företagsstrukturen den optimala för NT när man ska visa sig vara bästa ägaren för Corren.


”NT slukar hela Corren” har nt.se som rubrik om den fortsatta Corren-affären. Dagens Media likaså. De ekar av retoriken kring omstruktureringen av nyhetsbranschen, om koncentrationen till färre och större företag.

I fallet Corren har övertaget redan skett, i det andra steget har det handlat om att få ett så effektivt företag som möjligt.

NT bjuder mindre för minoritetsposterna än för Corren Intressenters maktpost.
Men ett ja till affär från det skickliga – och tuffa – affärsfolket i Herenco, innebär garanterat att koncernen gjort en bra vinst på investeringen i Östgöta Correspondenten.

Ägartekniskt innebär köpet en enklare tillvaro för båda parter.

En minoritetsägare som vill vara aktiv, men hålls utanför besluten får jobba hårt. Vid extrastämman i Corren för några veckor sedan, markerade Herenco att man inte tänker vara någon passiv minoritetsägare. Så har det varit genom åren: Stig Fredriksson har med stor energi vaktat hur Corren skötts och att Herenco inte missgynnats.

En ägare som vill ha full effekt av ett samgående behöver minst 90 procent. Det kommer NT-koncernen att få, om de små ägarna tackar ja till att sälja. Och de har erbjudits samma pris.

Så nu är det upp till NT-koncernen att visa sig vara bra ägare.

Parallellt ska nu tre stora köp och övertag fullföljas:
O Stampens är störst, när NA-koncernen och VLT-koncernen blivit ett i Promedia.
O Mittmedias köp av Dalarnas Tidningar är i storleksordning samma som ?
O NT-koncernens köp av Corren.

Något mindre volymmässigt är EK-koncernens köp av Södermanlands Nyheter.

Tillspetsat blir det ett Dagstidnings-SM i övertag och sammanslagningar. Goda resultat blir utöver annat ett svar i debatten om det onda respektive goda av sammanslagningar. Kontrollfrågorna är:

O Vad händer med publicistiken? Stärker de berörda tidningarna sin roll som nyhetsförmedlare, granskare och debattforum på sina orter?

O Förbättras affärerna? Gör såväl de köpta företagen som köparna bättre resultat än före affären? Framför allt, har arbetet blivit effektivare?

O Står sig den nya konstellationen bättre i konkurrensen? Kan man försvara och helst erövra marknadsandelar?

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.