Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Var är de skrivande dagstidningsberättarna?

Publicerad: 21 November 2008, 14:16

Inte en dagspresskandidat bland de nominerade till journalistpriset Årets Berättare är en varningssignal omställningsåret 2008.


Statistiskt är det helt utan värde att bekymra sig över nomineringarna till Årets Berättare. De sju år kategorin funnits har det fyra gånger vunnits av medarbetare i dagstidningar:
2002 av Mustafa Can, skribent i DN
2004 av Susen Schultz, nyhetsgrafiker i Svenska Dagbladet
2005 av Marie Branner och Anna von Brömssen, skribenter i Göteborgs-Posten
2006 av Maciej Zaremba, skribent i DN

I år var de tre nominerade radio och tv-berättare. Sånt händer. Susanne Björkman på SR vann välförtjänt med sina radiodokumentärer.

Men i det filmade materialet från juryarbetet som visades vid prisutdelningen sa Vi:s chefredaktör Anneli Rogeman med ett visst allvar att det inte fanns några kandidater att finna från dagspress.

Om man inte vill förminska detta med att det handlar om slumpen, så är det oroande.

Dagspressen arbetar allt mer drivet på nätet, mycket utvecklingskraft läggs där. En majoritet håller pappersupplagorna hyfsat. Men de allra flesta är överens om att papperstidningarna som vi har dem idag, fortfarande byggda som om de vore primära nyhetskällor, är överspelade. Formen och innehållet måste tänkas om, fördjupningen öka med genomlysningar, analyser, intervjuer, bakgrunder, resonemang. Ett utvecklat berättande.

Det är resurskrävande journalistik, tar sin tid, kräver sina kunskaper och färdigheter. Ställer man inte om till över en natt.

Det hastar med den publicistiska affärsutvecklingen. Hur är läget för det? I sitt välkomsttal vid middagen efter prisutdelningen gladde sig Carl-Johan Bonnier åt att kunna belöna kvalitetsjournalistik i en tid av pressad ekonomi som kommer att gå ut över den.

Den mörka bakgrunden i hans relief är den verklighet som den ena redaktionen efter den andra känner av. Den kommer inte att göra det lättare att progressivt utveckla den fördjupande journalistiken.

Nästa år hoppas jag att två av tre nominerade berättare kommer från dagspress.
I så fall gör det inget om jag får skrivet på näsan att jag hade fel i min oro.

Det som skulle göra mig mest nöjd vore om en av kandidaterna kom från en tidning utanför de tre storstäderna.

Men för att nå dit krävs det målmedvetenhet och is i magen.

Om det inte bara beror på slumpen?
{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=2}

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.