Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: TV4 har supit Schenström under bordet

Publicerad: 5 November 2007, 07:39

TV4 tar den berömda notan. Det betyder att man sanktionerat det som hänt, att Anders Pihlblad var i tjänst när han bjöd Ulrica Schenström på stora mängder vin.


HON VAR FULL, han var full.
På de allra flesta arbetsplatser är det inte godtagbart att arbeta berusad. Det är inte heller OK att låta arbetsgivaren betala när man dricker sig berusad i tjänsten.

De flesta arbetsgivare vill inte att anställda ska bidra till eller betala för att dem man har att göra med i tjänsten berusar sig.

Men TV4 säger ja. Trots att man uppger att det bryter mot de egna reglerna.

”Det är så speciella omständigheter”, säger Anders Pihlblads chef, Anne Lagercrantz.

PÅ VILKET SÄTT? Hur var Anders Pihlblad i tjänst?

Var det en intervju?
Nej, ingen av de inblandade har ens snuddat vid det.

Anders Pihlblad var kontaktad av Ulrica Schenström. Lämnade hon uppgifter och var därmed meddelare i lagens mening? I så fall är hon milt uttryckt röjd, vindrickandet har bidragit till det.

Handlade det om att odla kontakt? Snyggt sätt i så fall, med förödande resultat. Om så, ska det sanktioneras?

ÅTERSTÅR EN HYPOTES – drastiskt uttryckt och med elaka ögon betraktat: Vinkalaset bidrog till en regeringskris. Förstklassig nyhet. Det betalar vi, det betraktar vi som arbete.

Anders Pihlblad har gjort bort sig, vilket han inte stuckit under stol med. Han har på sitt sätt fått ta konsekvensen av det genom sin time out.

Hans roll måste dock granskas. Om han tänkte sig att TV4 skulle betala vittnar det antingen om extremt dåligt omdöme, eller om en sjuk företagskultur.

Om det däremot var privat festande, om TV4 har ”köpt” notan av honom för att kunna publicera, är det ett dubbelsidigt moralhaveri.

SOM AFFÄREN SER UT, ligger allt i betraktarnas ögon.

Igår torsdag spekulerar Magnus Uggla på sin blogg i att statsekreteraren lurats, och att Aftonbladet var med i spelet:
”Det enda jag frågar mig är vad fan fotografen gjorde i buskarna? Hur kunde han hålla på och plåta utan att någon noterade det och, framför allt, hur fan visste fotografen att hon skulle sitta där och vina. Detta är ju rena paparazzibilderna och det rimmar inte riktigt med vem Ulrika Schenström är. Jag menar, hon är ju inte direkt kronprinsessan Viktoria. Anar vi en set up?”

Naturligtvis är han inte den ende som tänker så.

Jag tror inte ett ögonblick att TV4 har lockat Ulrica Schenström i en fälla. Men redaktionens agerande öppnar för frågan.

ULRICA SCHENSTRÖM ska fullt ut svara för sitt drickande den där kvällen, för att hon hade ett omfattande ansvar i landets krisberedskap, och för att hon antagligen förde statsministern bakom ljuset. Det är logiskt att hon lämnat sin tjänst, som saken utvecklades.

TV4 har lagt ytterligare en sten på den börda som tynger ner förtroendet för journalister mot bottennoteringar.
Företaget är skyldigt allmänheten, sina tittare – och branschen – en ursäkt för sitt sätt att handskas med Schenström-Pihlblad-affären.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.