Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Ta tillbaka och börja om med presstödet

Publicerad: 15 Augusti 2008, 12:04

Karl Erik Olsson har rätt - regeringen bör backa och arbeta igenom presstödsfrågan igen.


Processen kring det svenska presstödet har varit generande dålig.

Efter notifieringen av de förändrade reglerna sommaren 2006 har det huvudsakligen varit en tjänstemannafråga.

På kultur-, närings- och finansdepartementen har ambitiösa tjänstemän vinnlagt sig om att avläsa hur EU-kommissionen ser på presstödet, de har analyserat, argumenterat och testat lösningar.
Under tiden har riksdagspolitikerna lekt tjuv och polis – vems är felet att det blivit så här, finns det dolda dagordningar, mm.

Regeringen har gång efter annan genom kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth deklarerat att den försvarar det svenska presstödet.

Men vad det är man försvarar – den konkreta presstödsordning som gäller idag, eller presstöd som idé – saknas det svar på.

Skillnaden däremellan är mycket stor, i och med att presstödet är en konstruktion från tidigt 70-tal som lappats på och justerats efterhand.

Och så landar hela frågan efter två år i den departementspromemoria som – vad parterna än säger om det – är resultatet av en förhandling mellan tjänstemän.

Så ska det inte gå till i en viktig samhällsfråga, med bäring på hur medierna uppfyller sin roll som granskande tredje statsmakt, med det politiska inflytandet över mediernas verksamhet som kärnproblem.

Den urusla processen har dessutom lett till att Bonniers, framför allt, av den ena efter den andra – Karl Erik Olsson sällar sig till skaran i dagens Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet – anklagas för att ha orsakat hela processen.
Bonniers och andra har sin fulla rätt att vända sig till kommissionen för att få det prövat om presstödet stämmer med fördraget, sådan är ordningen.
Sedan är det upp till Sverige att argumentera för systemet – och slå kommissionen på fingrarna om man vill det.

Alltnog: Nu arbetar kulturdepartementet med remissvaren på departementspromemorian. Inom några veckor ska propositionen komma, är det sagt. Den nya ordningen vill regeringen ska gälla från 1 januari.

Kritiken i remissvaren är tuff, framför allt mot hur frågan hanterats. Och de har rätt.
En pinsam riksdagsbehandling i oktober hotar.

Så gör som Karl Erik Olsson förslår: Blås av – och gör en förutsättningslös prövning av politiskt mediestöd. För det är läget gott.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.