Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Svårt uppdrag för Lambertz

Publicerad: 18 April 2008, 12:14

Regeringen gör det inte lätt för sig när den utser Göran Lambertz att leda tryck- och yttrandefrihetsberedningen. Den gör det inte lätt för honom heller. Lambertz börjar med ett kraftigt minus: han har tydligt tagit ställning för att grundlagarna ska förändras och brottskatalogen utvidgas. Han kommer att få övertyga om att han är utredare, inte exekutor.


Om justitiekansler Göran Lambertz kompetens vad det gäller tryck- och yttrandefriheten är inget att säga.  Han är den bästa justitiekansler vi haft på decennier, med en genuin känsla för publicistikens och mediernas samhällsroll.

Även om det finns risker för konflikt mellan hans två uppdrag, som åklagare i tryckfrihetsmål och som utredare, så kommer han att kunna hantera dem med stringens.

Men, Göran Lambertz har med entusiasm debatterat TF och YGL. Mer genomtänkt än de flesta har han argumenterat för att grundlagsskyddet ska vara teknikoberoende, och att det behövs ett skydd för privatlivet, en säkrad integritet.

Just det är problemet – utredaren vill ha de förändringar han ska utreda. Han ska leda arbetet med att väga sådant som talar för respektive emot, och rimligen inte kunna misstänkas för att ta innesvängar för att motivera en förändrad lagstiftning.

Den svenska tryckfriheten som den är formulerad i Tryckfrihetsförordningen är så omfattande och komplex att den är snart sagt omöjlig att hålla reda för den som inte arbetar med den dagligen.
Lappad och lagad, säger Göran Lambertz om den. Så blir det med lagstiftning med flera hundra år på nacken.

Ty samtidigt som lappad är den solitt armerad med ensamansvaret, meddelarskyddet och offentlighetsprincipen.

Det finns mycket starka skäl för att låta den vara som den är.

Att arbeta samman TF och YGL är inte en avgörande fråga. En sådan lösning kan ha sina fördelar.

Men att skriva lag som helt bortser från teknik – alltså hur meddelandet bärs – låter sig inte göras utan att offra armeringen. Det vore potentiellt förödande för tryck- och yttrandefriheten.

Hur tänkte regeringen när man utsåg Göran Lambertz till utredare?
De som värnar tryck- och yttrandefriheten som den är kommer att misstänka att han är satt att genomföra förändringen.
Han får rejäl uppförsbacke i arbetet.

Det kan dock leda till att utredningen blir en redig genomgång av TF och YGL. Göran Lambertz kommer att vinnlägga sig om att driva arbetet objektivt, lyssna på såväl parlamentarikerna som experterna i samrådsgruppen.

Och han kommer att ta ett eller flera steg tillbaka i debatten.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.