Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Skandal att Posten vägrar dela ut tidning

Publicerad: 19 november 2007, 11:53

Posten står för veckans skandal, när man vägrar dela ut Sverigedemokraternas tidning i Svedala. Uppenbarligen kommer de undan med det.


Postens skäl för att inte dela ut tidningen är att det skulle innebära en risk för brevbärarna att tidningen innehåller Lars Vilks rondellhund. Post och Telestyrelsen ställer upp bakom resonemanget.

Argumentet att det är ett arbetsmiljöproblem med Sverigedemokraternas tidning är rent larv.
Då borde Posten problematisera att man har plikt att dela ut brev från Kronofogden, från indrivningsföretag, varje slag av potentiellt obehagligt besked.

Det kan ju hoppa ut en galen mottagare för i stort sett vilket brev som helst.

Det finns en juridisk anledning till att Posten kan göra som den gör: tidningen är oadresserad och därmed omfattas den inte av den utbärningsplikt som är kopplad till ”postbefodringsföretag eller annan allmän trafikanstalt”.

I spåren av andra världskriget, när nazikritiska tidningar som GHT och Trots allt! gång på gång drabbades av transportförbud, skrevs Tryckfrihetsförordningen om så att sådant hinder förbjöds.

I Tryckfrihetsförordningen står det, 6 kap 4 §:
”För tryckt skrifts försändande genom postbefordringsföretag eller annan allmän trafikanstalt skola ej på grund av skriftens innehåll gälla särskilda inskränkningar eller villkor.”

Den som ”befordrar” post i Sverige har en plikt att leva upp till TFs anda, inte att försöka runda den genom brännvinsadvokatyr. Det är oanständigt att Posten får utveckla affärsformer – oadresserad utbärning – om den ska användas för att runda grundlagen.

Postens agerande – och den generande tystnaden i omgivningen – är ren och skär mittfåretyranni. Det är ju till intet förpliktigande att slåss för okontroversiella åsikters frihet. Det är mot gränserna det bränner till och principerna prövas.

Sverigedemokraterna kan med fog hävda att etablissemanget inte låter dem komma till tals. Vi har ”censur” i Sverige när åsikterna inte passar.

.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.