Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Så fel när journalist blir advokatbiträde

Publicerad: 29 Februari 2008, 14:10

Förtalsprocesser är mediernas svåraste matcher. Då blir den oönskade rollen av makthavare övertydlig. Det är inte roligt att försvara sig när motparten är den där "lilla" människan som de flesta medier vill företräda och värna. TV4 är där mot Erica Lejonroos.


Varje reporter, varje redigerare, fotograf och mediechef borde utsättas för ett kvällstidningslöp eller en treminutare i Rapport eller TV4 Nyheterna.
Inte för att bli feg, men för att skaffa sig den empati som är en nödvändighet för tuff, renhårig journalistik.
Kraften i en publicering kan vara fullständigt förödande.

Vi som arbetar med publicistik drar ofta en gräns mellan vanligt folk och makthavare. Makthavare ska tåla det mesta av granskning och hårdhänt behandling. Vanliga medborgare inte.

Erica Lejonroos var på väg att bli makthavare efter förra valet. TV4 fann uppgifter som tydde på att hon skaffat sig privata fördelar av sin roll i Kriminellas revansch i samhället – och drog på för fullt.
Uppgifterna stämde inte – men Erica Lejonroos klarade inte anstormningen och blev på några dygn en mycket utsatt och drabbad vanlig medborgare när hon sa nej till att bli kommunalråd.

TV4 har medgett fel, men anser att man hade skälig grund att tro på uppgifterna när de publicerades.
Erica Lejonroos upplever att hon är grovt förtalad.

TV4 vill förlikas, Erica Lejonroos vill få sin starka övertygelse om att hon grovt förtalats prövad i domstol.

På TV4 jobbar nu nyhetschefen Jonas Gummesson med att TV4 ska ha en så stark position som möjligt när det blir rättegång. Det är i och för sig rimligt.

För det första riskerar redaktionens ansvariga utgivare Anne Lagercrantz fällande dom för förtal eller grovt förtal.

För det andra har Erica Lejonroos begärt såväl skadestånd som ersättning för den inkomst hon förlorat på att inte ha kunnat ta uppdraget som kommunalråd. Sammanlagt 2 miljoner. Mycket pengar, om än på en nivå som aldrig varit aktuell tidigare i förtalsprocesser.

Men den journalistiska kompetensen, kunskaperna om samhället, färdigheterna att söka uppgifter och källor, har byggts genom och ska användas för att granska makten, skildra händelser och göra verkligheten begriplig för medborgarna.

Inte för att bistå jurister i en partssak. Inte för att vinna fördelar i en tvist.

Det finns ett enda sätt för oss medier att undvika rävsaxen: största möjliga noggrannhet, största möjliga generositet att rätta till om det blir fel.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.