Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: S har en sorglig presstödshistoria

Publicerad: 28 April 2008, 06:29

Det är höga röster i presstödsdiskussionen. I riksdagen har socialdemokraterna med kraft problematiserat medieägandet, utifrån förändringarna i presstödet som EU-kommissionen frammanat. Regeringen och Bonniers bär hundhuvudet, enligt (s). Men hur har arbetarrörelsen i hela dess bredd tagit vara på stödet?


Presstödet har varit som en trampmina genom åren. Ingen har kunnat närma sig frågan utan att konflikterna briserat. Varken inom branschen eller i den politiska sfären som kontrollerat stödet.

Istället för att systemet prövats och diskuterats med jämna mellanrum, så har det lappats och bänts om för att passa den rådande ordningen.

Nu angriper ledande socialdemokrater regeringen – och Bonniers – för att i ena fallet gynna monopol, i det andra sträva efter monopol.

Medieägandet samlas på allt färre händer. Odiskutabelt är det så.

Men hur har socialdemokratin och arbetarrörelsen använt sig av presstödet? Hur offensiva har man varit med hjälp av det?

I stort sett inte alls, är svaret.

Under de senaste decennierna har s gjort en större satsning, Stockholms-Tidningen, startad hösten 1981, försatt i konkurs 1984.

Hur har man skött defensiven med hjälp av stödet?

Dåligt.

I modern tid har tre stora dagstidningar haft det omfattande storstadsstödet. Arbetet fick särklassigt mest genom att ha en edition av tidningen i Göteborg.

Idag lever näringslivets och senare Schibsteds Svenska Dagbladet, och en grupp centerpartistiska lantbrukares Skånska Dagbladet.
Arbetet las ner år 2000.

Av de mindre tidningarna med vänsterperspektiv är det numer bara en handfull som finns kvar i arbetarrörelseägo. De andra är sålda till konkurrenterna, förstatidningarna.

Är det fel på presstödet? Om man ställer alla andra överväganden och faktorer åt sidan och bara ser på om det har gett incitament till ökade mediemångfald, så är svaret ja. Presstödet har konserverat en marknadssituation.

Men bortsett från det så har den socialdemokratiska arbetarrörelsen varit synnerligen klen på att ta initiativ, driva projekt och våga ta risker, vilket medieägande kräver.

Ett enda stort, klokt och offensivt beslut har man tagit: att LO sålde hälften av Aftonbladet till Schibsted.

Och det hade inte något med presstödet att göra.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.