Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: När gör DN/Expressen som Aftonbladet/Svenskan?

Publicerad: 27 Februari 2009, 15:12

Schibsted Sverige ska spara 250 miljoner framför allt på samordningen av Aftonbladet-Svenskan. Kan Bonniers avstå en sådan besparingsmöjlighet?


Ämnen i artikeln:

DNSchibstedExpressenAftonbladet

I slutet på 80-talet blev Expressen äntligen ett eget bolag. Det var en hett efterlängtad förändring, som framför allt vd Åke Ahrsjö jobbat för i decennier.

Expressens dåvarande chefredaktör Bo Strömstedt beskrev bolagiseringen som att ”Spitfiren slapp förtöjningen till hangarfartyget”.

Expressen hade sedan starten varit en verksamhet inom Dagens Nyheter. När kvällstidningen redan efter några år tack vare en formidabel utveckling stod på egna ben, innebar osjälvständigheten en form av tvångströja. Dagens Nyheters framgångar och motgångar överskuggade sidoverksamheten Expressen – som ville ha eget utrymme för lösningar som i flera fall gick stick i stäv med storebrors.

20 år som två separata bolag inom först Mariebergskoncernen, sedan Bonniers, har sett DN och Expressen växla om som pengakvarn och som förlustmaskin. Tidningarna och deras verksamheter har förändrats i grunden – och har mycket mer gemensamt än 1989.

Nu slår Schibsted ihop Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Även om koncernchef Gunnar Strömblad deklarerar att det ska vara två mediehus, så ska de dela lokaler och åtskilliga verksamheter. Och om det kärva läget för dagstidningar till inte ringa del beror på andra strukturer än den dåliga ekonomin, så kan samarbetena enkelt bli mycket mer radikala – och verksamheterna ännu mer kostnadseffektiva.

Kan Bonniers i ett sådant här läge låta bli att tänka sig att göra samma sak? Är det dags för en återgång? Läget är delvis annat: Dagens Nyheter är marknadsledande, och Expressen går ekonomiskt mycket bra. Men DNs resultat är på en för låg nivå, och någon marknadshjälp lär man inte få via presstödssystemet: Svenskan lär ha kvar sina 60-65 miljoner under överskådlig tid.

Hur samordningen skulle ske är naturligtvis en knivig fråga. Expressen är definitivt mer Spitfire än DN fortfarande, snabbare och mindre. Men det skulle vara fel att underordna kvällstidningen.

Schibstedprocessen leds av Gunnar Strömblad med auktoritet i båda tidningsföretagen.

Det skulle Torbjörn Larsson ha på motsvarande sätt i såväl Dagens Nyheter som Expressen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.