Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Horribelt av van der Kwast

Publicerad: 9 November 2007, 14:10

Det verkar som om själve fan far i de inblandade i Schenström-Pihlbladaffären. Christer van der Kwast skickar två poliser till TV4 för att hämta ett kvitto. Det är horribelt.


De som ifrågasätter det rimliga i tillgreppet har alldeles rätt.

Först och främst är risken stor att meddelare är där.

Dessutom: En redaktion, ett mediehus, särskilt ett tv-hus med produktion för dygnets alla timmar, veckans alla dagar, är en miljö som präglas av åsikts- och informationsfriheterna, i högre grad än någon annan stans i samhället. För den som annars är på kant med samhället ska det vara som en fristad.
Därför ska man inte riskera att möta polis i arbete, på jakt efter material till förundersökningar, just där.

Att kräva tillträde till och gå in på en redaktion ska vara ett sällsynt undantag för polis och åklagare, som bara ska tas till när det är av synnerlig vikt för utredningar av allvarliga brott – och om redaktioner obstruerar.

Därför är det mycket ovanligt med husrannsakan på redaktioner och hos nyhetsjournalister. Några få har gjorts har gjorts på nyhetsredaktioner och hos nyhetsjournalister de senaste åren:

O På Aftonbladet när en medarbetare var misstänkt för barnpornografibrott.

O Trond Sefastssons dator.

O Sökandet efter kvittot efter Schenström-Pihlblads krogbesök.

Åklagare begärde att få ut Göteborgs-Postens filmade material från demonstrationerna i samband med EU-toppmötet och George Bushs besök. Tingsrätten sa nej.

Samma svar – av hovrätten – fick den åklagare som ville ha ut ett annonsunderlag från Sundsvalls Tidning i samband med en bedrägeriutredning.

Christer van der Kwasts husrannsakan i veckan borde med den bakgrunden inte genomförts.

Journalister ska inte vara ett brottsfrälse – men rättsväsendet får inte luckra upp värnandet av våra grundläggande yttrande- och åsiktsfriheter.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.