Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg/fredag: Efter storaffärerna är de små ännu ensammare

Publicerad: 15 Februari 2008, 14:20

Efter Per S Ridderstads effektfulla inspel igår eftermiddag ska det bli extra spännande att följa Corren och Norrköpings Tidningar på väg mot affär.


En dag som den igår räknar väl de flesta ska gå som smort. När man går ut med en så stor affär ska processen vara väl förberedd.
Så när ordförande i ägarbolaget Corren Intressenter Per S Ridderstad plötsligt – i en kommentar till en av våra nyhetsartiklar – skriver att det är för tidigt av Björn Jacobsson att dansa på Correns grav – svindlar det till:

O Är affären inte förankrad i viktigaste ägargruppen? Skulle den haverera vore det en enorm prestigeförlust. Båda företagen skulle tappa tempo, nyckelpersoner skulle få gå eller självmant lämna företagen.

O Det drastiska personangreppet är fantasieggande. Vad finns bakom det? Björn Jacobsson som koncernvd, som snart drar sig tillbaka, har en helt annan position och roll än Per S Ridderstad som storägare med en familjs tradition av att äga och engagera sig i sin tidning.

Med all säkerhet var det en kraftig busvissling från lagledarbänken: Matchen är inte över än. Enligt Corren.se ringde Björn Jacobsson till Per S Ridderstad när han fick höra om markeringen, och sedan en väl drastisk rubrik på egna nätet tonats ner från ”NT köper” till ”går ihop”?

Processen kommer att löpa på: Samgåendet är logiskt, styrkan i det samlade företaget stor. Om hörnet väntar tuffare år med långsammare tillväxt.

Det senaste årets stora affärer har ritat om dagstidningskartan rejält, eller i alla fall ägarkartan. Tidningarna är kvar, rimligen tryggare.

Det gör att de återstående små och ensamma blir ännu mer utsatta. Därför hastar det med nya ägarlösningar för till exempel Dala-Demokraten och Värmlands Folkblad. Presstödet är skillnaden mellan liv och omedelbar död, men när ekonomin krymper drabbas andratidningar snabbare än förstatidningar och utan fördelarna av stark ägare med omsättning och kapital att jämna ut konjunkturcykler, utan koncernkollegor att finna synergivinster med, så hotar sotdöden.

Om storstadsstödet försvinner är Skånska Dagbladet där också. 50 miljoner mindre slår så hårt att besparingarna avlövar tidningen ner till en kostnad per ex på 3500, mot normala 5000+ för en motsvarande dagstidning – detta enligt regeringens pm till kommissionen i presstödsfrågan.

Koncernen, med Skånska dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning har mellersta och norra Skåne samt södra Halland som sina hemmamarknader. Största tätort är Hässleholm.

HD/NWT har nordvästra Skåne med urstark tillväxt kring Helsingborg.

Bonnier har regionens ekonomiska nav Malmö-Lund, sydkusten och ostkusten med Sydsvenskan, Trelleborgs och Ystads Allehanda och Kristianstads-Bladet.

Skånskankoncernen är inringad. Räckvidden man kan leverera är inte så het.
Ägarna har sturskt sagt att man inte säljer. Det vore tråkigt om man gjorde det – 6000 ägare är en unik konstruktion, en rest av en tid när du var riktigt nära din tidning.

Men koncernen behöver kapitalmuskler, och det kan rimligen bara en ny delägare ge.

Någon form av samgående med HD är väl det rimligaste. Med de 6000 fortsatt engagerade.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.