Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ahlberg: Ett förtalsmål vi behöver

Publicerad: 8 juni 2009, 07:33

Realtid.se har skrivit om en företagsledare som enligt anonyma källor tvingats sluta hos en tidigare arbetsgivare på grund av sextrakasserier vilket orsakat ett antal spekulativa kommentarer. Artiklarna med kommentarer fungerar som en helhet. Men rättsligt har artiklarna och kommentarerna helt olika status, skriver Anders Ahlberg i sin ledare i senaste numret av Medievärlden.


En företagsledare har vänt sig till justitie-kanslern med en anmälan mot Realtid.se för grovt förtal. Enligt sajtens anonyma källor har han fått sluta hos en tidigare arbetsgivare på grund av sextrakasserier. Det var uppenbarligen för över tio år sedan.

Artiklarna, den första med en lång rad kommentarer, ligger kvar på sajten. De publicerades i mitten av maj. Realtid.se har en normal vecka mellan 50 000 och 60 000 unika webbläsare vilket ger ett omfattande genomslag.

Kommentarer på Realtid.se publiceras omgående och omodererat.

Det här är en publicering enligt receptet för modern nätpublicistik. Artiklarna är, förhållandevis den utpekade, kompromisslösa – hänsyn tas såvitt läsaren kan bedöma bara till källorna som vill vara anonyma. Kommentarerna spretar åt alla håll, men innehåller fler anklagelser mot företagsledaren och spekulationer i vad som hänt. Så gott som alla är anonyma.

Om artiklarna är förtal handlar om grad inte princip.

Däremot är det samlade intrycket, interaktiviteten och genomslaget av stor betydelse. Artiklarna med kommentarer fungerar som en helhet.

Men rättsligt har artiklarna och kommentarerna helt olika status. För artiklarna svarar Realtid.ses ansvariga utgivare Jonas Wiwen-Nilsson. För kommentarerna svarar varje skribent – i realiteten mycket långt från fungerande rättssystem.

Det är en ordning som inte stämmer med verkligheten. Kommentarerna anses vara en tillgång för en sajt. De driver trafik och vittnar om läsarnas engagemang.

Det är inte rimligt att de ska hållas utanför utgivarens ansvar. Att köra omodererat eller efterhandsmodererat är ett aktivt beslut.

Man ska inte önska sig yttrandefrihetsrättegångar. Men det är av stor vikt att få ett rättsfall, helst upp i HD, där rätterna resonerade kring kommentarerna. Om inte ensamansvaret kan appliceras på kommentarer, så bör TF och YGL ändras. Eller mindre drastiskt, medansvaret i lagen om elektroniska anslagstavlor vidgas att också omfatta förtal. Medierna behöver det för sin trovärdighet.

Om företagsledaren har rätt, att uppgifterna om sextrakasserier är fel, vore det intressant om han drev ett förtalsmål, för att vi på sikt ska få ordning på ansvaret.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.