Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Agneta Lindblom Hulthén: ett historiskt avtal

Publicerad: 1 April 2010, 05:51

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger att årets kollektivavtal på dagspressområdet kan gå till historien på grund av den goda samtalstonen och den framåtblickande potentialen.


– Det var ett litet välskapt avtal som vi fick i natt och det har alla förutsättningar att växa till något riktigt bra om det inte blir uppslitande vårdnadstvister, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Är du nöjd med avtalet?

– Som mina kamrater säger är jag aldrig nöjd, men jag är glad för det här avtalet, framför allt för att innehållet är bra men också för att det är första gången på ett decennium som vi gjort upp på egen hand utan medlare.

Enligt Agneta Lindblom Hulthén har relationerna varit väldigt dåliga tidigare. Brytpunkten blev den arbetsgrupp som byggdes upp efter förra avtalsrörelsen.

– De har gjort ett väldigt bra jobb.

En fråga som förblivit olöst är bemanningsföretagen.

– Jag hade hoppats på draghjälp från de stora förbunden, men jag skulle varit beredd att gå i konflikt för att slippa de avtal som en del av dem har fått.

Lösningen blev en arbetsgrupp och en rekommendation från Medieföretagen till medlemmarna att de ska använda bemanningsföretag på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har inga problem med bemanningsföretag, men vi vill inte att de används för att frångå turordningsregler.

– Bär man sig förnuftigt år vid båda sidor av förhandlignsbordet kan det här avtalet få stor betydelse för framtiden.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.