Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ager-Hanssen: ”Tänker PO-anmäla Expressen”

Publicerad: 26 juni 2019, 11:35

Christen Ager-Hanssen, ägare Metro. Foto: Press.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen säger att han tänker PO-anmäla Expressens artikel om uteblivna löner på Metro. Han planerar även att lämna in en anmälan mot Bonnier till Konkurrensverket och till EU-kommissionen.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-HanssenMetroExpressen

Under gårdagen skrev Expressen att anställda vid Metro inte fått lön på morgonen den 25. Nu anmäler Metros ägare Ager-Hanssen tidningen till PO för artikeln som han menar är felaktig. Han tänker också anmäla Bonnier-koncernen till Konkurrensverket och till EU-kommissionen. Det säger han i en intervju med Medievärlden.

– Jag blev uppringd den 24 och bekräftade att alla löner kommer att gå ut på vanligt sätt. Att man då skriver som de gjorde: ”Metroanställda utan lön ännu en gång” är direkt osant. Våra anställda har ett kontrakt som säger att de ska få lön den 25, då kan man inte säga så när de inte fått lön på morgonen. Jag har sparat ett utdrag av artikeln som jag kommer att skicka till PO och de kommer bli fällda direkt på det här, säger han.

Christen Ager-Hanssen säger också att Bonnier har en, enligt honom, för stor kontroll över den svenska mediemarknaden.

– Bonnier kontrollerar nästan allt som har med tidningar att göra och alla journalister är livrädda för att skriva något negativt om Bonnier. Den här maktkoncentrationen är osund och det finns inget land i världen som har en liknande maktkoncentration. Även journalisterna på Bonnier går i ledbandet – ni skriver ju aldrig vad man säger, säger Christen Ager-Hanssen. (Medievärlden ägs av Bonnier, reds. anm.)

Därför kommer han även att lämna in en anmälan till Konkurrensverket och till EU-kommissionen, säger han.

– Det är ett mediemonopol som bedrivs av Bonnier och de missbrukar sin makt för att döda konkurrenter.

Christen Ager-Hanssen regerade under gårdagen mot en artikel i Medievärlden där han anklagades för att ha brutit mot förhandlingsordningen när han i en intervju med Expressen presenterade förändringar som innebar att alla journalister skulle sägas upp. Han säger nu att innehållet i den aktuella Expressen-artikeln inte är felaktigt – men framhåller att det inte är han som fattat beslutet. Han har bara gett det som förslag till styrelsen i Tidnings AB Metro, som har fattat beslutet.

– Jag har gett en rekommendation till styrelsen i Tidnings AB Metro att dra ned på journalisterna. Jag tycker det är ett ineffektivt och gammeldags sätt att skapa content. Det har styrelsen fattat beslut om nu, enligt den information jag fått. Men det är inte jag som fattat det formella beslutet.

Efter intervjun med Medievärlden skriver Christen Ager-Hanssen på Twitter att han skickat in anmälan till PO.

Anmälan till PO skickat från London idaghttps://t.co/eOC8LJzDw9 pic.twitter.com/nKAm3tmnP9— Christen Ager-Hanssen (@agerhanssen) June 26, 2019

Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson skriver i ett mejl till Medievärlden att han inte kan ge någon kommentar innan en anmälan skickats in.

– Jag har inte sett någon PO-anmälan, så det finns inget att kommentera mer än att det som sker med Metro är tragiskt och att hela medie-Sverige lider med medarbetarna som kastats mellan hopp och förtvivlan allt emedan Metros ägare utlovat en ny prenumererad morgontidning, en rättsprocess med Kinnevik och mer därtill.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.