Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ager-Hanssen ökar insatserna i bråket om Johnston Press

Publicerad: 25 oktober 2018, 11:29

Custos vd Christen Ager-Hanssen köpte i februari Metro genom aktiebolaget.

Christen Ager-Hanssen, som också äger svenska Metro, har ökat innehavet i brittiska mediekoncernen Johnston Press. Detta för att kunna blockera “vansinniga handlingar” av företagets styrelse, som han kallar “girig, självisk och opålitlig”.


Ämnen i artikeln:

Christen Ager-Hanssen

Christen Ager-Hanssens Custos har ökat sitt innehav från 21 till 25 procent. Detta för att kunna bli en mer aktiv ägare och blockera “vansinniga handlingar” av företagets styrelse. Han syftar i första hand på den försäljning av hela bolaget som styrelsen vill genomföra. Med sitt 25-procentiga ägande kan Ager-Hansen blockera en sådan försäljning, men han kan inte förhindra försäljning av enskilda tillgångar.

Styrelsen har också sagt att även om den helst vill sälja hela bolaget kommer det med “mycket stor sannolikhet” att handla om köpare som vill köpa enskilda delar.

Christen Ager-Hanssen, som tidigare misslyckats med att avsätta styrelsen, går ut hårt mot styrelsen i ett uttalande

“Den långa, stolta 250-åriga Johnston Press-historien har nu ersatts av en mer tragisk historia om skenande utsugning från dess vårdslösa styrelse och inkompetenta rådgivare. Om med styrelsens nya strategi att sälja kronjuvelerna kommer detta bara att öka. Det sorgliga är att JP har blivit ett skolboksexempel på förstörelse av aktieägarvärde. Styrelseordförande Camilla Rhodes och hennes team har bokstavligen ingen aning om hur de ska förvalta aktieägarvärdet. De förstår inte hur man tjänar pengar på sin publik i den digitala åldern. De har aldrig haft en trovärdig strategi. Denna okunskap, tillsammans med styrelsens girighet, egenintresse och opålitlighet är osakerna till att Johnston Press oundvikligen hamnat i den röra de nu är i”, skriver han bland annat.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Christen Ager-Hanssen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev