Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ager-Hanssen: ”Inte upp till mig att säga upp journalister”

Publicerad: 25 juni 2019, 10:26

Christen Ager-Hanssen, ägare och vd Metro. Foto: Press. och Wikimedia.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen säger i en intervju med Medievärlden att han inte sitter i styrelsen för det bolag där journalisterna på Metro är anställda. Hans utspel om att säga upp alla journalister ska därför inte ses som ett beslut – eftersom han inte kan fatta ett sådant. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Metro

Under tisdagsmorgonen skrev Expressen att Christen Ager-Hanssen, ägare av Metro och sedan i januari vd för bolaget, sagt att han kommer att säga upp alla journalister i bolaget och i stället fylla Metro med material från en contentbyrå.

Ager-Hanssen säger till Medievärlden att det inte är ett beslut som tagits. Han säger att han inte längre är vd för Tidnings AB Metro och att det därför inte är upp till honom att ta beslut om hur tidningen ska göra med journalisterna.  Det beslutet ligger på styrelsen – och ingen annan – att fatta, säger Christen Ager-Hanssen.

–Det är styrelsen som fattar sådana här beslut. Så enkelt är det. Och jag sitter inte i styrelsen för Tidnings AB Metro. Vad den styrelsen vill göra är upp till dem. Det här förslaget är min personliga åsikt. Jag tycker det är en jättebra åsikt. Om styrelsen tycker det är en bra åsikt och väljer att sparka alla journalister då är det så. Men det är inte mitt beslut. Jag har inte med det bolaget att göra, säger han.

I en artikel i Journalisten stod det att det var chefredaktören Thomas Eriksson som skulle ta besluten, en uppgift som tidigare fanns med i den här artikeln. Det stämmer inte, menar Christen Ager-Hanssen.

– Det är inte chefredaktören som bestämmer det här. Han bestämmer hur han ska driva sin business – men vilken inriktning och hur man ska driva bolaget är det styrelsen som beslutar.

Det finns en handling inskickad den 17 maj till Bolagsverket där Metro Media House ansöker om förändringar i ledningen. Bland annat ska Ager-Hanssen lämna bolagets styrelse, där han varit ordförande. Samtidigt lämnar en annan man och de båda ersätts av en tredje man som ensam kommer att utgöra styrelsen för bolaget. Det står dock att Ager-Hanssen ska kvarstå som extern vd för bolaget.

På Journalistförbundet har man vid klockan 14 på tisdagen ännu inte hört något om att personal ska sägas upp – mer än det som stått i olika tidningar.

– Vad det gäller information som kommer från Metros ägare har vi tidigare haft svårt att lita på vad det är som kommer att hända. Vi får se vad som händer när det händer. Sedan skapar den här typen av uttalande en stor oro – som är onödig om det nu visar sig inte stämma, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet och lägger till:

– Vi har löpande kontakt med klubben. Det har inte kommit någon formell information från ledningen eller ägarna än.

Under morgonen kom också rapporter om att anställda på Metro inte fått lön. Bolaget uppgav dock att pengarna skulle vara på väg och att de anställda senast efter lunch skulle ha pengarna på sina konto. Nu har pengar börjat rulla in på de anställdas konton, säger Ulrika Hyllert.

– Jag har precis pratat med några anställda och de har hunnit få lön. I alla fall de som har samma bank som Metro har fått lön nu. Det är en dålig signal att det strular kring lönen men jag är glad att informationen om att lönen är på väg stämmer.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.