Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ägare till granskat asylboende försökte radera reporters material

Publicerad: 9 mars 2016, 13:20

Mannen ilsknade till efter att han fått kritiska frågor av P4 Kalmars reporter och försökte stoppa publiceringen genom att rycka bandspelaren.


P4 Kalmars reporter Sigrid Edsenius hade under flera månader följt ett asylboende i Vimmerby. Boendet stängdes ned i november förra året, bara några veckor efter att det öppnat. Personal som hade arbetat på boendet fick inte någon lön och ägaren la locket på, vilket P4 Kalmar rapporterat om.

När P4 Kalmar en tid senare sökte upp ägaren i sitt hem gick han med på en intervju med Sigrid Edsenius. Men efter intervjun ångrade sig mannen och krävde att det bandade materialet skulle raderas. När Sigrid Edsenius vägrade tillkallade ägaren polis och när Sigrid Edsenius därefter skulle lämna platsen försökte mannen hindra henne genom att slänga ett oljefat framför bilen.

Ingen kan bestämma över vårt journalistiska material, det tillhör Sveriges Radio. Det viktiga i det här fallet är att ägaren till asylboendet tackade ja till en intervju och var väl medveten om ämne och frågeställningar. Som ansvarig för asylboendet är det endast han som kan svara på frågor om anställdas löner. Att en person upplever det jobbigt eller att han ställs i en ofördelaktig dager kan inte vi ta hänsyn till. Om vi däremot skulle göra ett faktafel korrigerar vi oss givetvis, men så är ju inte fallet här. säger P4 Kalmars kanalchef Anja Thorkelsson till Sveriges Radio.

Hör klippet från när asylboendets ägare försökte rycka bandspelaren ur handen på P4 Kalmars reporter här, och lyssna på dokumentären ”Asylboendet som försvann” här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.