Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladets toppnyhet ”en anka” enligt åklagare

Publicerad: 15 November 2007, 09:46

Aftonbladet toppar dagens tidning med att en person planerat mörda Filippa Reinfeldt. Enligt säkerhetspolisen och åklagare är uppgifterna i artikeln inte korrekta.


Aftonbladet toppar dagens tidning med nyheten att en 42-årig brevbärare skulle mörda Filippa Reinfeldt och hade gripits och anhållits. Tidningen skriver sedan åtta sidor om det inträffade.

Men Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo, säger till TT att Aftonbladets uppgifter inte stämmer:

”Ingen person är anhållen, ingen förundersökning pågår, ingen husrannsakan har skett i mannens bostad, ingen person har transporterats till Huddinge rättspsyk av poliser i svarta luvor med förstärkningsvapen som tidningen uppger”, säger han.

Även chefsåklagare Tomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål som är den som skulle ha anhållit mannen, dementerar att någon anhållits. ”Det här är en anka; ingen är gripen, ingen är anhållen och ingen husrannsakan är gjord, säger han till TT.

SÄPOS PRESSMEDDELANDE:

Kommentar angående uppgifter i dagens Aftonbladet

Med anledning av dagens uppgifter i Aftonbladet och det därpå följande intresset från media meddelar Säkerhetspolisen följande.

I normalfallet kommenterar Säkerhetspolisen aldrig uppgifter om hot, eller hur vi bedriver vårt personskyddsarbete, men i detta fall finns det anledning att göra ett antal kommentarer.

Det som hänt är att en person frivilligt har sökt sig till sjukvården då han mår dåligt. I samtal med sjukvården har mannen lämnat sådana uppgifter att han nu är tvångsintagen för psykiatrisk vård.

Ingen person är anhållen. Ingen förundersökning pågår. Ingen husrannsakan har skett i mannens bostad. Ingen person har transporterats till Huddinge rättspsyk av poliser i svarta luvor med förstärkningsvapen.

Säkerhetspolisen bedömning är att detta inte är något ovanligt ärende. Varje år hanteras ett stort antal liknande ärenden. Behövs åtgärder vidtas så vidtar Säkerhetspolisen dessa åtgärder. Några övriga kommentarer till uppgifterna i Aftonbladet kan vi inte lämna, med hänsyn till mannens rätt till sekretess, och med anledning av att vi inte kan lämna ut uppgifter om vårt personskyddsar.

Medievärlden har sökt Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin för en kommentar.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.