Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet vann nytt nordiskt pris i datajournalistik

Publicerad: 26 november 2013, 13:20

Nordic Data Journalism Award delades ut för första gången i helgen. Aftonbladets serie Dödligt våld mot kvinnor vann i kategorin applikationer.


Kategorin för små redaktioner fick inga bidrag. De andra kategorierna fick 25 nomineringar. Vinnarna blev:

Kategori – applikationer:

Aftonbladet: DÖDLIGT VÅLD MOT KVINNOR.

Motivering: Viktig journalistik som också visar hur en dataapplikation kan användas i en publicering över en längre tidsperiod.  Mycket ambitiös genomgång med stort genomslag i andra medier och i forskning.  Visar hur mångsidig datajournalistik är: den kan också beröra människoöden på ett djupt personligt plan.  Utnyttjar webformatet mycket bra, och ger en oförglömlig inblick i en del av samhället vi annars inte ser. Tyngden i materialet och de oändliga tragedierna lämnar ingen oberörd. Bildetekst: Kerstin Weigl og Martin Hedström

Kategori – storytelling

Sunnmørsposten: RUSH I ÅLESUND.

Motivering: En innovativ story där journalisterna verkligen har tagit datajournalistik ett steg längre. Lyckas engagera läsare på olika plattformar och i sociala medier, före och efter publiceringen. Visar att också en liten redaktion kan skapa originell och nyskapande datajournalistik. En fräsch fläkt bland alla bidrag. Datajournalistik behöver inte bara betyda databaser och siffror det räcker ibland med en genialt enkel idé, med data på ett annorlunda sätt. Skjuter en pil rakt in i hjärtat!

Kategori – facts

Helsingin Sanomat: FINNISH LOBBYING

Motivering: Imponerande metodiskt arbete inom ett fält som få journalister vågar sig på nätverksanalys. Förmår utnyttja materialet optimalt, presentera det begripligt och samtidigt sätta fakta i ett större sammanhang. Variationen i visualiseringen ger många infallsvinklar på det breda datamaterialet. Tekniker och metoder kan återanvändas, och visar väg för digital medieproduktion. Ett praktexempel på vad en man med höga ambitioner och sisu kan få till! I juryn ingick medlemmar från Sverige, Norge och Finland.

Nordic Data Journalism Award

I år delades Nordic Data Journalism Award ut för första gången. Tävlingen avgjordes i samband med den första nordiska konferensen om datajournalistik som, hölls vid Södertörns högskola 22-23 november. Drygt 200 deltagare från hela Norden hade samlats för att i två dagar diskutera datajournalistik och testa olika verktyg och arbetsmetoder.  Tävlingen hade från början fyra klasser, och ansluter till de klasser som finns i den europeiska tävlingen i bästa datajournalistik. Till klassen för små redaktioner kom inga bidrag, men till de tre andra kom 25 bidrag från hela Norden. En jury med medlemmar från Sverige, Norge och Finland utsåg de tre vinnarna:

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev