Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet tipsade om brottslig handling

Publicerad: 16 Januari 2019, 11:30

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet. Foto: Magnus Sandberg

Det är enkelt att tjuvlyssna med hjälp av en ny mobil, något Aftonbladet skrev om i en artikel utan att varna för att det är brottsligt. Efter Medievärldens frågor har artikeln ändrats. "Det blev fel i det här fallet, men vi har rutiner som funkar oerhört bra kring det här trots att det görs i hög fart", säger Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

”Så enkelt kan du tjuvlyssna med nya telefonen” hette det på Aftonbladets hemsida. Det var rubriken till en artikel baserad på ett inslag i Aftonbladet Morgon, där programmet testar hur enkelt man, med hjälp av en ny mobil av en viss tillverkare och trådlösa hörlurar, kan tjuvlyssna. Problemet är bara att agerandet kan vara straffbart. Juristen Martin Weyler, som kollat på händelsen åt Medievärlden, bedömer att användandet av en telefon på det här sättet uppfyller alla krav för att bryta mot lagen om olaglig avlyssning.

– Jag skulle säga att det inte är uteslutet att det skulle kunna falla inom ramen för olaga avlyssning. Det är ett samtal som allmänheten inte har tillträdde till, som man själv inte deltar i, det är ett tekniskt hjälpmedel för upptagning av ljud i hemlighet – det fyller nog alla kriterier i paragrafen, säger han.

I normalfallet skulle brottet kunna leda till böter, men tekniken skulle också kunna användas i grövre brott och då skulle det kunna bli fråga om fängelse, säger Martin Weyler.

– Det kan vara situationer där det här har samband med kontroll av närstående, grov kvinnofridskränkning eller kräkning av barn. Då kan tekniken användas som en del i en grövre brottslighet.

Efter att Medievärlden kontaktat Aftonbladet har artikeln skrivits om. Nu varnas läsaren i stället för riskerna med den nya teknologin.

Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén säger att artikeln var baserad på en sändning i Aftonbladet Morgon, där det även fanns med en juridisk expert som problematiserade användandet av tekniken. Det föll dock bort när inslaget klipptes ned och blev en webbartikel.

– Det gör att artikeln fokuserar på det som en möjlighet snarare än en risk. Nu är det mycket tydligare att det är en risk och att det finns en risk att det är olagligt. Så det var rätt från början i studion och när det kom ut i artikeln har det inte blivit tillräckligt tydligt. Det är klart att det borde varit med i originalartikeln, säger han.

Hur ser era rutiner ut kring det här?

– Det blev fel i det här fallet, men vi har rutiner som funkar oerhört bra kring det här trots att det görs i hög fart. Vi gör otroligt många artiklar och vi hanterar relationen till AftonbladetTV på ett bra sätt, säger Eric Rosén.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.