Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet stämmer inte Björn Benkow

Publicerad: 15 Augusti 2006, 13:22

Aftonbladet väljer att inte stämma Bjørn Benkow. Efter advokat Peter Althins redovisning av de juridiska möjligheterna idag lägger man ner ärendet. - Det finns öppningar, men oavsett juridiken avstår vi från att driva saken. Det vore hjärtlöst att utsätta honom för en lång process. Han har redan fått livstid i sin yrkesroll, säger Olof Brundin.


Det var i juli som Microsoft reagerade på en intervju med Bill Gates som publicerades bland annat i Aftonbladet. Tidningen slog bort påståendena som grundlösa – men fick backa när bevisen mot Benkow blev så många att han valde att i ett meddelande själv lägga korten på borden. Det visade sig att de fem stora intervjuer med superkändisar som Aftonbladet köpt av honom och publicerat under våren och sommaren inte kommit till på det sätt han påstått.
Aftonbladet uppdrog då åt sin advokat Peter Althin att undersöka om Benkow kunde stämmas för bedrägeri.
Det starka svenska meddelarskyddet gör att det är svårt att undvika en kollision med tryckfrihetslagstiftningen. Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengårds bedömning är att det inte går att separera bedrägeriet från meddelarrollen.
– Det skulle få vittgående konsekvenser för meddelarskyddet om man kunde stämma en meddelare som man misstänkte lämnat oriktiga uppgifter.
Något svenskt rättsfall liknande det här finns inte.
Peter Althin har också undersökt om det skulle gå att driva bedrägerimål i Norge, där meddelarskyddet är svagare.
Aftonbladet väljer dock att inte driva saken.
– Ett bedrägeri av den här typen är mycket speciellt, säger Olof Brundin. Ett prejudikat behövs nog inte. Vi har ändå visat med vilket ansvar vi sett på saken.
Aftonbladet har haft en kontakt med Bjørn Benkow sedan han erkände bluffarna.
– Han bad mer personligt om ursäkt för det som hänt, säger Olof Brundin.
Tidningen har inte varit i kontakt med honom efter dagens beslut.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.