Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet.se satsar på Pressfrihetens dag

Publicerad: 2 Maj 2008, 15:16

Aftonbladet.se gör en omfattande satsning för pressfriheten i morgon, med rörligt och artiklar i topp, DN kommer att skildra censuren i Kina och i Nerikes Allehanda skriver Ulf Johansson om pressfriheten och OS. Men annars verkar pressfriheten har hamnat i kläm av klämdagen.


– Det här är viktigt, säger Lena Widman, biträdande redaktionschef på aftonbladet.se.

– Därför toppar vi med pressfrihetsmaterialet i morgon.

Aftonbladet.se kommer att ha en film med Kalle Jungkvist som talar om vikten av pressfriheten och varför man ställer upp i WAN, tidningsföretagens världsorganisations kampanj kopplad till Peking-OS. Därtill intervju med Kalle, med experter om läget i Kina och kopplingar till bloggar.

Materialet kommer att finnas i topp på sajten under hela lördagen.

Aftonbladet.ses satsning har ingen motsvarighet i papperstidningen. Och inte i andra tidningar vi talat med heller. Dagens Nyheter är ett undantag, med ett material om censuren i Kina, men en snabb koll med några redaktörer och ledaravdelningar ger resultatet att de flesta tappat bort 3 maj, pressfrihetens dag .

– Den har fallit igenom för mig, erkänner Anders Eklund, politisk chefredaktör i Hälsingetidningar från ett varmt italienskt torg.

Han är en av många lediga redaktörer denna klämdag.

Om än den 3 maj tappats bort, så kommer Hälsingetidningarna att satsa rejält på tryckfriheten den 2 juni i samband med tidningsutgivarnas världskongress i Göteborg, och utdelandet av tryckfrihetspriset Den gyllene pennan.

Elisabeth Bäck, chefredaktör för VLT, svarar som Anders Eklund, inget speciellt den 3 maj, utan satsning på 2 juni.

De stora ledarredaktionerna har i skrivande stund inte något planerat kring pressfrihetens dag, om än en viss oro sprider sig, bland annat på DN, och därmed en chans att ämnet ändå får plats.

Ulf Johansson kommer att skriva om pressfriheten i morgondagens Nerikes Allehanda. Han har varit i hetluften under senaste året och tagit flera matcher om tryck- och yttrandefriheten kopplat till Rondellhundspubliceringen.

– Jag skriver om situationen i Kina, om det är bra eller dåligt med Peking-OS.

Kritikerna menar att det är fel att låta Kina arrangera. Men den intensiva bevakningen av Kina gör att Ulf Johansson är positiv.

– Jag kommer till slutsatsen att det är bra.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.