Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet publicerade från Snapchat efter Gottsundabranden

Publicerad: 12 oktober 2018, 10:26

Karin Schmidt, redaktionschef. Fotograf: Lotte Fernvall

I Aftonbladets bevakning av skolbranden i Gottsunda, som två flickor i nedre tonåren misstänks ha anlagt, har tidningen vid flera tillfällen publicerat detaljuppgifter ur den ena flickans privata Snapchatflöde. Redaktionschefen Karin Schmidt Hellsing berättar hur tidningen resonerat.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Natten till måndagen brann stora delar av en högstadieskola i Gottsunda i södra Uppsala ned till grunden. Två flickor, båda under femton år, misstänks nu för grov mordbrand. Bägge omhändertogs under natten av polis för att senare överlämnas till sina föräldrar. På grund av flickornas låga ålder kan de inte dömas för något brott, men de riskerar ett stort skadestånd.

I samband med rapporteringen om branden har Aftonbladet haft kontakt med personer som följer den ena flickan på Snapchat, vilket gjort att tidningen kunnat publicera detaljerade uppgifter och skärmdumpar från brandnatten. Dels om vad flickorna gjorde tidigare under kvällen, dels om hur de reagerade när de insåg att skolan stod i lågor. Bland annat citerade Aftonbladet vad tonårsflickan ska ha skrivit i sitt privata flöde efter att polisen tagit fast dem: ”Roligt roligt hemkörd av horpolisen o 400 lax i skadestånd”. Senare har Aftonbladet även publicerat utdrag ur ett Snapchatmeddelande då en av de minderåriga flickorna uttrycker sig mycket ångerfullt.

Redaktionschefen Karin Schmidt Hellsing förklarar hur tidningen resonerade inför publiceringarna av de detaljerade uppgifterna.

– Att en skola med 450 elever i ett så kallat särskilt utsatt område brinner ned är en stor nyhetshändelse som får allvarliga konsekvenser för eleverna och personalen – men potentiellt också samhället i stort. Samtidigt handlade det om väldigt unga personer. Det gör att ribban höjs rejält för vad man kan publicera. Vi fick snabbt tillgång till väldigt mycket material och publicerade fragment av det, självklart under anonymitet.

Efter branden har ryktesspridningen på sociala medier gått fort, rapporterar UNT. De två tonårsflickorna har pekats ut med namn och bild och hatiska inlägg mot dem har fått stor spridning.

Vilken hänsyn tas till de här flickornas unga ålder och utsatta position när ni publicerar detaljer som dessa?

–  Det fanns inget i våra publiceringar, vill jag hävda, som kan identifiera personen. Detaljerna ger också ledtrådar till varför det här har kunnat hända och på så sätt hjälpa läsarna att förstå.

Finns det anledning att vara mer återhållsam när det rör så unga personer, anser du?

– Det finns all anledning att vara väldigt mycket mer återhållsam. Baserat på den mängd information vi hade tycker jag också att vi har varit det.

Även Expressen och 24Uppsala har återgett uppgifter ur flickornas privata Snapchatflöden och refererat till Aftonbladet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev