Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet plåtade av Correns rånarbild

Publicerad: 4 Juni 2002, 17:12

När Aftonbladet inte omgående fick publicera ÖC-bilden på en av bankrånarna, upprepade de sitt VLT-agerande från i fjol. De fotograferade av den från ett nytryckt tidningsexemplar.


Jag är så oerhört förbannad! Aftonbladet arbetar oetiskt och visar stort förakt för sina kolleger, anser ÖCs chef-redaktör Gunilla Bejbro-Högfeldt.

Förra gången gällde det ett foto på det nyss släppta gisslanparet Brolin från Västerås som en privatperson tagit och gett till VLT med ensamrätt. När tidningen vägrade att utan dröjsmål sälja bilden vidare, tog sig en av ABs fotografer in i tidningens tryckeri och fotograferade av den.

Den gången hade den ansvarige utgivaren inte själv varit involverad i publiceringen. Det har han nu.

När hans medarbetares många försök att få köpa rånarbilden misslyckats under fredagen, tog han själv kontakt med ÖCs chefredaktör Gunilla Bejbro-Högfeldt. Men fick samma svar.

Hon förklarade att hon efter kontakter med fotografen kunde tänka sig en försäljning och publicering i Aftonbladet, men först på söndagen, dagen efter att ÖC haft den införd.

Klockan halv tre natten till lördagen ringde en fotograf från Aftonbladet på hennes dörr i bostaden. Han hade en mobiltelefon som var uppkopplad till Anders Gerdin i handen. Expressen hade kommit över en annan fotografs bild på rånaren. Kunde hon inte tänka sig en förhandling på dörrtrappan?

Men Bejbro-Högfeldts nej var ett nej.

Då gjorde Aftonbladet som i Västerås.

Sedan publicerades bilden i alla ABs upplagor, utom den som går ut ÖCs utgivningsområde.

Jag tycker det här är mycket obehagligt. Och inte bara bildstölden, utan det sätt Aftonbladet arbetat på. Jag kände mig förföljd och trakasserad, berättar Gunilla Bejbro-Högfeldt.

Hon har tagit kontakt med en advokat som utreder möjligheterna till stämning och skadestånd.

Anders Gerdin betecknar det som hänt, som ”en storm i ett vattenglas”.

ÖC har inte lidit av publiceringen. Bilden förekom inte i vår östgötaupplaga.

Däremot kunde både ÖC och fotografen tjänat pengar på den. Vi erbjöd Gunilla Bejbro-Högfeldt både pengar och credit. Fotografen fick bara
10 000 av sin lokaltidning, av oss hade han fått tio gånger mer!

Att en fotograf väckte upp Gunilla Bejbro-Högfeldt på efternatten, tänker Aftonbladet inte be om ursäkt för.

Hon hade lovat mig att fundera och återkomma, men det gjorde hon aldrig.

Men att fotografera av en bild i en annans tidning, är det inte oetiskt?

Det är det ofta, men det beror på hur och varför vi gör det. I det här fallet har vi inte orsakat någon som helst skada!
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.