Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet påstod att aktris var död, klandras av PON

Publicerad: 28 April 2008, 15:39

Aftonbladet påstod felaktigt i sin fredagsbilaga Klick 7-8 september i fjol att en skådespelerska var död. Trots att uppgiften rättades vid två tillfällen bröt tidningen enligt opinionsnämnden mot god publicistisk sed genom att peka ut en person som avliden.


Även Gotlands Allehanda klandras av nämnden för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att i november 2006 har skrivit om en vårdnadstvist och då beskrivit en person dels som brottslig, dels som missbrukare.

Påståendet om brott handlade om händelser 15 år bakåt i tiden, medan påståendet om missbruk saknade grund. Personen presenterades inför en insatt krets på ett sådant sätt som var oacceptabelt, enligt PO.

Tidningen anonymiserade visserligen de inblandade, men uppgifter i artikeln var enligt PO tillräckliga för att peka ut de inblandade inför personer som hade viss kännedom om förhållandena.

Dala-Demokraten skrev i november 2006 att ”Kommunalrådets partner döms som skattefuskare”. Rubrikens tillspetsade  formulering, som upprepades i ingressen, var inte korrekt, den utpekade personen var inte dömd. Tidningen har åsidosatt god publicistisk sed, anser  opinionsnämnden

I huvudartikeln redogjordes för en namngiven advokats mellanhavanden med skattemyndigheten och för två domar i länsrätten som både gällde skatteärenden. Advokaten hade överklagat beslut som båda ogillades av rätten, men han var inte dömd för något skattebrott i sin anmälan i sin anmälan. Där påtalade han också flera sakfel i artikeln.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.