Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet om finansministerns kritik: ”Svårt att förstå”

Publicerad: 11 juni 2019, 06:50

Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Magdalena Andersson menar att hon är felciterad i en intervju med Aftonbladet. Men tidningens biträdande redaktör Eric Rosén ställer sig frågande till kritiken: "Svårt att förstå vad det är invändningarna går ut på".


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I en stor intervju med Aftonbladets profilerade politikreporter och stf. ansvariga utgivare Lena Mellin säger Magdalena Andersson att hon är säker på att bensinskatten kommer att höjas framöver.

”Inom ramen för en skatteväxling på 15 miljarder, höjda skatter på miljöförstöring och sänkta på annat, är Magdalena Andersson säker på att bensinskatten kommer att höjas igen”, står det i brödtexten som skrivits av Lena Mellin.

Helt fel menar nu ministern som på sin Facebook låter meddela att hon krävt en rättelse och att få prata med den ansvariga utgivaren.

”På den direkta frågan från Aftonbladet om bensinskatten ska höjas har jag svarat så här: ”Vi kommer att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder, hur den kommer se ut, det vet vi inte än, det kommer vi att diskutera”. Aftonbladet väljer att skriva att jag är säker på att bensinskatten kommer att höjas igen, något som jag aldrig har sagt”, skriver hon.

Men på Aftonbladet ställer man sig frågande till kritiken. Magdalena Andersson har enligt den biträdande redaktören Eric Rosén fått läsa och godkänna alla citat innan publiceringen.

– Bensinskatten är dessutom indexerad och höjs varje år. Magdalena Andersson konstaterar dessutom själv att landsbygden behöver kompenseras ”när bensinpriset stiger” framöver, när hon i intervjun med Lena Mellin resonerar kring grön skatteväxling på 15 miljarder. Därför har åtminstone jag svårt att förstå vad det är invändningarna går ut på, säger Eric Rosén.

Kommer ni införa någon rättelse?

– Vi har inte ändrat något och inte lagt till någon rättelse, säger Eric Rosén.

UPPDATERING:

Under tisdagen stod Magdalena Andersson på sig om en rättelse. Aftonbladet har till vissa delar mött hennes ändringsförslag, och bland annat bytt rubrik.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.