Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet, Norrbottens-Kuriren och Journalisten PON-fällda

Publicerad: 29 Oktober 2009, 11:19

Aftonbladet rättade en felaktig uppgift snabbt och med kraft, men klandras ändå av PON för att ha namngett en socialtjänsteman i ett mycket omskrivet ärende.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetNorrbottens-KurirenJournalisten

PON finner att Aftonbladet bröt mot god publicistisk sed när man i september i fjol namngav en socialtjänsteman i samband med ett mycket uppmärksammat fall med en kvinna som hållits fånge av en man i nio år. Tjänstemannen var inte relevant i sammanhanget, och en uppgift om henne var fel. Så trots att uppgiften rättades omgående klandras tidningen.

Tidningen Journalisten åsidosatte god publicistisk sed, när man på sajten i oktober i fjol skrev att Se & Hörs förra chefredaktör Tua Lundström dömts för grovt förtal.
En oenig juryn fällde, men tingsrätten friade Tua Lundström. Journalisten ändrade uppgiften och tog bort den felaktiga artikeln, men det tog för lång tid, anser såväl PO som PON. Därför klandras tidningen.

Norrbottens-Kuriren bröt mot god publicistisk sed när man inte lät en anklagad socialsekreterare komma till tals i ett JO-anmälningsärende, som tidningen skrev om i augusti i fjol. PO och PON är starkt kritiska till namngivningen och att man inte såg till att få kommentar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.