Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet missade att SD-politiker stod bakom upprop

Publicerad: 26 Maj 2017, 07:02

I går försvarade vårdpersonal SD:s vårdsatsning på Aftonbladets debattsida. Men majoriteten av undertecknarna var SD-politiker, vilket publiken först inte informerades om. "Vi borde redan från början ha upplyst läsarna om det", säger Aftonbladets tf debattredaktör.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I går publicerade Aftonbladet ett debattinlägg med rubriken Hela världen kan inte få vård av oss. Inlägget var undertecknat av 35 personer. Samtliga arbetar inom vården – och alla sympatiserar de med SD:s vårdinitiativ.

Det hela var en replik på ett tidigare inlägg där ett 50-tal patienter, anhöriga och vårdpersonal förklarar att SD inte är svaret på vårdarbetarnas rop på hjälp. Flera av undertecknarna är aktiva i nätverket ”En annan vård är möjlig”, vilket läsarna informeras om intill signaturerna.

Men vad som inte framgick av gårdagens publicering av repliken var att majoriteten av undertecknarna av uppropet var SD-politiker. Enligt en genomgång som Expo gjort har 24 av de totalt 35 personerna som undertecknat debattinlägget olika förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna.

Repliken gick inte i papperstidningen utan publicerades enbart på sajten. Till en början informerades publiken inte om att flera av debattörerna är aktiva inom Sverigedemokraterna. Senare placerades dock en fotnot där kopplingen framhölls. På Aftonbladets debattredaktion är man självkritisk.

– Vi borde redan från början ha upplyst läsarna att flera av debattörerna var kopplade till SD. Vi missade tyvärr det – och rättade till det i efterhand, skriver Kristofer Forssblad Olsson, tf debattredaktör, i ett mejl till Medievärlden.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.