Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet lanserar ny krypterad tipstjänst

Publicerad: 25 maj 2018, 11:12

Tidningens nya krypterade tipstjänst Secure Drop ska öka skyddet för källorna och säkerställa att de kan skicka material och kommunicera anonymt med redaktionen.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Rätten att vända sig till grundlagsskyddad media och lämna uppgifter för offentliggörande omfattar alla och denna meddelarfrihet fastslås i Tryckfrihetsförordningen. De som lämnar uppgifter till medierna har också rätt till anonymitetsskydd. Men mediekontakter kan också innebära en personlig risk.

Därför vill Aftonbladet öka skyddet för sina källor och säkerställa att det går att kan skicka material och kommunicera anonymt med redaktionen.

Genom den nya krypterade tipstjänsten Secure Drop, som används bland annat av internationella medier som New York Times, Guardian och Washington Post, kan Aftonbladets tipsare välja en alternativ kontaktväg med extra hög säkerhet.

– Den största fördelen är att det nu finns en krypterad kontaktväg in till vår redaktion. Det blir enkelt för en källa att anonymt kontakta våra journalister och skicka information, utan att lämna några spår. Secure Drop är en globalt erkänd och säker plattform som används av flera av de stora mediehusen. Vi vill ständigt hålla oss uppdaterade och tog beslutet att implementera tjänsten, säger Maria Trägårdh, ansvarig för granskande journalistik på Aftonbladet.

Var säkerheten inte tillräcklig för era källor tidigare?

– Våra system håller hög säkerhet, men med Secure Drop-tjänsten kan vi erbjuda ytterligare en nivå av skydd för uppgiftslämnare som av olika skäl är oroliga för att lämna information till media. För tips, som inte är av särskilt känslig karaktär, är fortfarande Tipsa! det snabbaste och enklaste sättet att kontakta oss.

Hur jobbar ni med att förbättra säkerheten för era källor?

– Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla säkerheten i våra tjänster. Vi tror starkt på att möta våra befintliga och nya läsare på nya ”arenor”. Ett naturligt steg är att kunna erbjuda möjligheten att lämna digital information till oss med högsta möjliga säkerhet.

Tjänsten använder verktyget Tor, som möjliggör anonym surfning. Enligt Aftonbladet är Secure Drop den säkraste tjänsten på marknaden.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.