söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet-journalist hotad i hemmet

Publicerad: 2 november 2017, 13:50

Schibstedhuset. Foto: Linnéa Kihlström

På onsdagskvällen utsattes en medarbetare på Aftonbladet för ett angrepp mot sin bostad. Motivet tros vara en publicering kring ett kriminellt gäng.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I går kväll tog en medarbetare på Aftonbladet emot ett samtal från polisen om att någon angripit medarbetarens bostad. Medarbetaren var inte hemma vid angreppet, men på platsen hade angriparna lämnat en lapp med ett hot. Dessutom var dörren skadad, rapporterar Aftonbladet. Händelsen är polisanmäld och en utredning har inletts.

Enligt Aftonbladets stabschef Magnus Ringman var hotet på lappen tydligt och kopplat till en Aftonbladet-publicering om ett kriminellt gäng.

– Jag vill inte gå in på exakt varför vi tror det, men jag kan säga att det finns saker som starkt tyder på det.

Vad gjorde polisen på platsen? Har de säkrat några bevis?

– Det har de säkert gjort. Polisen har tagit det här på stort allvar. Polisens inställning till brott mot journalister har förändrats mycket sedan Dan Eliasson blev rikspolischef. Ett av hans första initiativ var att prioritera brott mot journalister. Och jag har varit med i några år och sett förändringen.

Aftonbladet har tillsatt säkerhetsåtgärder och stöttar nu den utsatta medarbetaren.

Hur mår den här personen?

– Det är naturligtvis hemskt otäckt att bli utsatt för någonting sådant här. Speciellt i sitt hem. Nu gör vi det vi kan som arbetsgivare för att stötta.

Magnus Ringman ser mycket allvarligt på angreppet.

– Varje angrepp mot en journalist är ett angrepp mot demokratin. Det kan låta högtravande, men jag menar verkligen det. Tystnar journalisterna så har vi verkliga problem. Hot mot journalister sker varje dag, men tack och lov har vi inte sett så många exempel på att det gått till handling.

Nu vill han se reaktioner och aktioner hela från samhället.

– Det måste till konkreta åtgärder. En viktig sådan sak är att införa en brottskod. I dag finns det ingen särskild brottskod för angrepp mot journalister, vilket gör det svårt att bedöma omfattningen av problemet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev