Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet håller ställningarna – men Svenskan tappar

Publicerad: 7 November 2008, 06:23

Schibsted gjorde ett hyffsat tredje kvartal, men började känna av effekterna av finanskrisen i mitten av september. Dottern Aftonbladet redovisar ett förhållandevis starkare resultat än koncernen i sin helhet, medan Svenska Dagbladets förlust ökade.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibstedSvenska Dagbladet

Schibstedkoncernen höll sin omsättning under tredje kvartalet mot i fjol, motsvarande 3,66 miljarder svenska kronor. Rörelseresultatet minskade från 460 miljoner till 416 miljoner.

Annonsintäkterna föll under kvartalet med 3 procent. Det är framför allt eftertexten – med all säkerhet fastighet, bil och plats – som minskat, särskilt när finanskrisen bröt ut. Dock ökar de stadigt på nätet.

Upplagetappen kompenseras av höjda priser.

Aftonbladet går bättre än koncernen i helhet. Resultatet för tredje kvartalet var i nivå med fjolåret, 69 miljoner. Man redovisar inte kostnaderna för Punkt SE som las ner i maj, men utan dem är rörelseresultatet hittills för i år 315 miljoner, 200 miljoner mer än i fjol när AB släpade på TV7 och Punkt SE.

Blocket har Schibsted tagit från Aftonbladet. Men nu gör den andra stora servicesajten Hitta.se ett positivt resultat på 10 miljoner tredje kvartalet. I fjol var det förlust med 5 miljoner.

Svenska Dagbladet har det tuffare. Tredje kvartalet ökade förlusten till 20 miljoner mot 3 i fjol. Rörelseförlusten är nu på 8 procent.

Det är annonserna som viker, man sålde till papperstidningen för 99 miljoner under tredje kvartalet. Upplageintäkterna var 116 miljoner.

Schibsted nöjer sig inte med att man hållit nivån. Kostnaderna ska ner och intäkterna upp med en samlad effekt på 550 miljoner. Aftonbladet har ett pensum på 60 miljoner, Svenskan på 15 miljoner.

Schibsted meddelar också att man skrivit under nya krediter motsvarande 5,5 miljarder, som ska ersätta den brofinansiering – övervärdering – man tog till vid köpet av Trader 2006.

Schibsteds rapport för tredje kvartalet finns här.

Schibsteds omsättning är OK.

Men nätutvecklingen borde glädja börsen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.